- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Norsk-nigerianske Stian Ehiabhi, går under artistnavnet EHI, og er kjent fra blant annet Idol. Den 23. november delte han et gledefylt innlegg på Instagram:
If u guys only knew how many times I’ve cried y heart out to Leona Lewis. OMG and now I get to do vocals on one of her brand new tracks.
EHI har vært artist i over ti år, med mor fra Hedmark og far fra Nigeria, og utdannet barne- og ungdomsarbeider. Han beskriver musikkstilen sin som “rnb og pop”.
– For meg er musikk hovedgeskjeften, selv om jeg har en jobb ved siden av, noe som kom godt til nytte under pandemien.
– Hvordan har nedstengningen vært for deg, og spesielt å ikke kunne opptre?
– Ganske kjipt, rett og slett. Vi har jo alle vært inne. Selv har jeg brukt tiden til å lage nytt materiale. Jeg er jo mest glad i å spille for et publikum.
Kåret til fjorårets RnB-album
EHI har rukket å være på Idol, og fikk i fjor kåret sitt album av nettstedet Musikknyheter til årets beste.
– Hvordan endte du opp med å velge RnB som sjanger?
– For meg har dette alltid vært musikken jeg har hørt på, som mor og far har hørt på, og som kom ganske naturlig for min del.
Påvirkning fra Nigeria
Farens nigerianske bakgrunn påvirker ham også som artist.
– Selv hører jeg mye på afrobeat, og lager selv litt afrobeat. Nigeriansk musikk har vært med på å gjøre meg til den jeg er som artist, og finne frem til den kulturidentiteten, i tillegg til den norske identiteten.
Selv snakker EHI ingen av ur-språkene i Nigeria, men forstår litt “pidgin”.
– Nigeria har mange ulike etniske språk, så alle snakker engelsk for å forstå hverandre. Kusinen og fetteren min, som begge har vokst opp i Nigeria, snakker engelsk, skjønner pidgin, men snakker ikke yoruba, som er stammespråket.
Som unggutt husker han sitt eneste besøk i landet.
– Alt var så annerledes. Faren min, broren min, og jeg kunne ikke bade på stranda siden bølgene var så høye. Så husker jeg at jeg spurte far hvorfor vi dro dit, og at han svarte at “I Norge gjør vi ting hele tiden, mens i Nigeria kan vi bare være”.
Stor Lewis-fan
Som stor fan av Leona Lewis følte EHI seg beæret å kore for henne.
– Jeg tenkte dette var ganske stas, og synes det hele gikk ganske smertefritt. Vi gjorde koringarbeidet på en time, hvor min del var satt opp på studio i Oslo.
– Hvordan ser du som artist på de nye digitale mulighetene som pandemien har gitt?
– Egentlig har de alltid vært der, men man har ikke brukt de så mye som man burde gjort. Jeg tror folk har blitt mer åpne for å jobbe over landegrensen, og over Zoom og Teams. Vi får mulighet til å jobbe med folk man tror ikke man skulle gjort ellers.
Får tommelen opp av venner
Vennegjengen på Stovner sier til EHI det er stas å se at han koret for den britiske stjernen.
– Vennene mine synes det er sykt stort. Vi har jo vokst opp med låtene hennes, og kan relatere til kjærlighetssorgen i “Bleeding Love”. Jeg husker at jeg lå på gutterommet mitt, og var kjempeforelsket i en jente, og hun likte meg ikke tilbake, og jeg var trist til den låten.
– Ser du deg selv som en inspirasjon, som Stovner-gutten som lyktes i musikken?
– Jeg tenker at så lenge man jobber hardt og de riktige forbindelsene, kan man få til kule ting. Å stå på er viktig. Etter pandemien er det mange som har falt fra, og trodd at de var ferdige med musikk. Jeg tenker det er viktig å være standhaftig, og jobbe med det man har lyst til.
Hip-hop-kollektiv som viktig erfaring
EHI startet opp som 15-åring i hip-hop-kollektivet “Forente Minoriteter”, som ikke finnes lenger.
– Jeg har masse gode minner derfra, og erfaringene derfra har i stor grad vært med på å forme meg som artist og person. Fra å synge på fritidsklubben på Vestli gikk jeg sammen med kollektivet til å øve på en ordentlig studio, og sjansen til å jobbe med store artister og produsenter. For meg var dette inngangsporten i musikkbransjen.
Soloprosjekt på engelsk
Etter samarbeidet med Lewis skal EHI gå i gang med å lage egne låter på engelsk.
– Vi gjør et lite skifte, med å lage litt engelskspråklig musikk, for planen er å satse mer internasjonalt.
– Vil dette skille seg ut fra tidligere utgivelser, som singelen Tanker?
– For meg blir det et ikke så merkbart brudd, med tanke på språket. Ting kan ofte oppleves som nærere på norsk, men det er jo fortsatt meg og min musikkstil. Jeg har alltid likt å eksperimentere, og selv om neste plate vil bli inspirert av 90-tallsstilen, vil det komme noen låter som er mer pop, andre som er afrobeats, og andre som er slowjazz. Jeg har alltid laget musikk som varierer, og det skal jeg fortsette med for det er min verden.