Armener-massakren er offisielt anerkjent som folkemord av over 20 land, inkludert Frankrike og Russland. Pave Frans brukte også betegnelsen folkemord da han kommenterte markeringen tidligere denne måneden. Uttalelsene falt ikke i god jord i Tyrkia, der myndighetene bestrider benevnelsen og kaller den en fornærmelse.
USAs president Barack Obama unngikk også betegnelsen da han kommenterte markeringen torsdag, og Norge har heller ikke anerkjent massakrene som folkemord.
– Folkemordet er veldokumentert historisk, men den politiske anerkjennelsen mangler mange steder, noe som er sårt for mange armenere, sier Erik Grigoryan, leder i Armensk kulturforening i Norge (AKFIN) til NRK.
Gregoryan sier at historiene om det som skjedde for 100 år siden blir overlevert fra generasjon til generasjon.
– For oss er vondt å tenke på at dette blir fornektet. Fornektelsen fra tyrkerne hindrer forsoning i dag, forteller han videre.
Norsk humanist som helt
I dag skal AKFIN arrangere et fakkeltog i Oslo for anerkjennelse av folkemordet. Blant deltakerne og talerne er barnebarnet til Armenias store helt, nordmannen og humanisten Fridtjof Nansen.
Nansen engasjerte seg for flyktninger etter første verdenskrig og ble i 1920 Folkeforbundet første høykommissær for flyktninger hvor han skapte Nansenpasset for statsløse flyktninger, blant annet armenere.