– Jeg var dypt inne i arbeidet med å skrive en lang og kronglete søknad da jeg helt ut av det blå fikk en telefon fra Oslo kommune. De fortalte at Abloom skulle få 50 000 kroner som en anerkjennelse for arbeidet vi gjør. Gleden jeg følte, tok vekk alle bekymringer og alt stress som hang over meg akkurat da, sier Faridah Shakoor.
Kroppsspråket viser tydelig at hun er stolt over prisen og fremdeles føler gleden fra da hun først fikk beskjeden. Oslo bys kunstnerpris tildeles “personer, grupper eller kulturvirksomheter som i det siste eller de seneste år har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv”, som det heter på Oslo kommunes hjemmesider. I år ble prisen delt ut i Oslo Rådhus tirsdag 28. april. Abloom var én av fem prisvinnere i år som fikk 50 000 kroner hver. I tillegg ble hovedprisen på 100.000 kroner, Oslo bys kulturpris, delt ut samme dag. Den gikk i år til skuespiller Toralv Maurstad.
– Fin seremoni
Filmfestivalen Abloom har som mål å bidra til bedre levekår for barn og unge med funksjonsnedsettelser, forteller Shakoor. Hun er veldig glad for at nettopp gruppa mennesker med funksjonsnedsettelser får en anerkjennelse.
– Seremonien i Rådhuset var meget hyggelig. Slik jeg ser det, er prisen vi har fått, en pris også til alle dem som har funksjonsnedsettelser. Vi følte virkelig at vi ble tatt godt imot og satt pris på. Vi i Abloom er veldig glade for at Oslo kommune ser den innsatsen vi gjør. Her det mye frivillig innsats som gjøres hver eneste dag. Jeg er veldig stolt av medarbeiderne mine, samarbeidspartnere og bidragsytere, som har bidratt til at Abloom filmfestival har fått til så mye, sier hun.
Trygghet og tilhørighet
Abloom har eksistert siden 2012 og har opplevd økende interesse og publikumstall hvert år siden det.
– Tema i år er “Ditt tabu, min velsignelse”. Dessverre er det fremdeles en del foreldre som ikke tør å delta i lokalsamfunnet eller andre arenaer like aktivt som andre fordi de er redde for reaksjonene på at de har et annerledes barn. Vårt budskap er at alle har en rett til en plass i samfunnet. Vi forsøker gjennom festivalen å inkludere folk som vanligvis ikke deltar så mye og å skape trygghet og tilhørighet for alle, sier en engasjert Shakoor til Utrop.
– Hvor lett er det å få foreldrene til å se med nye øyne på sin situasjon?
– Ofte kan det nok ta litt tid å innse at barnet ditt ikke bare er det kjæreste i ditt eget liv, men at det også har krav på å delta på alle samfunnets områder ut fra sine egne forutsetninger. I Norge har vi gode lover som sikrer alle menneskers rettigheter.
– På tross av formelle rettigheter deltar mennesker med funksjonsnedsettelser i praksis i langt mindre grad på arenaer som jobb og utdanning enn andre?
– Her er mye ugjort. Et tiltak som Abloom kan være med å rette på dette fordi vi setter problemer på dagsordenen og får folk til å tenke, mener Shakoor.
– Store fremtidsplaner
– Hvorfor har Abloom valgt å bruke film som medium?
– Vi som jobber i Abloom er filminteresserte alle sammen, så mye stammer nok fra hva vi selv liker. Dessuten inneholder filmer ofte historier som engasjerer oss følelsesmessig. I motsetning til for eksempel seminarer med akademisk innhold får vi tilgang til personlige historier gjennom film. Det virker bevisstgjørende. Selvsagt er det faglige også viktig, men vi trenger begge deler – hjerte og hjerne, sier hun.
– Hva er planene framover?
– Det er mye! Blant annet jobber vi med en helt ny hjemmeside. Dessuten er vi godt i gang med planleggingen av årets festival. Den går som vanlig av stabelen i november med egne dager for barn, ungdom og voksne. I år er det nytt at vi tilrettelegger bedre for blinde og døve. Vi samarbeider med Blindeforbundet om å lage programmer med blindeskrift. Drømmen min på sikt er et Abloom skal bli bedre kjent i hele landet og i utlandet, og at vi skal klare å hjelpe enda flere ut av ensomhet, isolering og skam. Abloom er allerede i dag en møteplass for et mangfoldig publikum. I fremtiden håper jeg enda flere kommer, sier Shakoor. I tillegg skal vi arrangere en mini Abloomdag på Tøyen-Tøyen parken den 11.06.15. Det blir et veldig spennende år!