- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Under flagget Paleet Presents Morocco skal shoppingssenteret minne om det populære nord-afrikanske reisemålet frem til 20. juni.
For i disse dager har Paléet gjennomgått en totalforvandling i marokkansk stil. Fellesområdene har blitt fylt med salgsboder i ekte Marrakech-stil, og en utvalgt gruppe av Marokkos fremste håndverkere tar med et kresent vareutvalg.
Kunsthåndverkerne som nå flytter arbeidet sitt fra Marokkos markeder til Paleet for de kommende tre ukene, er håndplukket av den marokkanske stats håndverksdepartement, og samtlige har fått midlertidig arbeidstillatelse.
Rikt håndverkstradisjon
Landet er kjent for sine rike håndverkstradisjoner av høy kvalitet, og dette er en kultur og næringsvei myndighetene satser sterkt på å bevare og videreutvikle.
– I Marokko er kunsthåndverk en levende del av kulturen. Både klærne, smykkene og interiøret er kvalitetsprodukter vi bruker i hverdagen, og de rike håndverkstradisjonene videreføres fra generasjon til generasjon. Nå gleder vi oss til å vise nordmenn noe av det fineste Marokko har å by på, sa Marokkos ambassadør til Norge, Saadia El Alaoui, under åpningen.
– Forvandler Oslo fra kjedelig til fargerikt
Inne i lokalet var det fullt liv. En tradisjonell musikkband spilte, mens de entrende gjestene ble servert melk og dadler. Etter at Oslo-ordfører Fabian Stang offisielt åpnet det nye marokkanskinspirerte Paléet var det også duket for moteshow. Unge norske modeller stilte opp i en blanding av moderne og tradisjonelle plagg.
– Jeg synes at dere i dag skal være stolte av å vise frem den marokkanske kulturen. Uten dere og andre nye Oslo-borgere fra andre andre verdenshjørner ville hovedstaden vår vært en langt kjedeligere og kulturfattigere by, fastslo ordføreren overfor de fremmøtte.
Håndverksfokus
Senterleder i Paléet, Øystein Aurlien, sier motivasjonen for nyåpningen handler om mye av det Paléet står for.
– Vi i Paléet tenker mye på håndverk, ekthet og faglighet, og det å vise noe tradisjonelt på en ny måte. Når Marokkos ambassade tok kontakt med oss og foreslo denne kulturutvekslingen så sa vi ja med en gang. Vi så at prosjektet matchet med vår verdiforankring som bedrift.
Er det annet enn håndverk og mote som står på plakaten frem til 20. juni?
– Vi skal ha flere konserter, og ulike andre kulturelle arrangementer. 13. juni skal vi blant annet gjøre nesten en hel etasje om, slik at den kan minne om en markedsplass i Tanger.
Vil satse på flerkulturen
Aurlien kunne ikke komme på hvor mye hele gildet kostet, men forsikret om at Paléet vil gjennomføre andre lignende flerkulturelt rettede kampanjer, hvis sjansen skulle by seg.
– Oslo holder i større grad mer enn noensinne på å bli en mangfoldig by. Og da er det helt klart at vi som bedrift ønsker å gjøre mer av dette. Norge er en del av verden, og verden er en del av oss.
For norsk-marokkanske Miloud Guiderk synes det er fint å se at et norsk publikum får oppleve noe som er daglig kost for ham nesten hver sommer på ferie.
– Jeg synes det er fint at de som aldri har vært i Marokko, eller kanskje ikke kjenner kulturen så godt får oppleve smakene, atmosfæren og musikken, får denne anledningen nå, og her i Oslos paradegate.
Slår ring om håndverkerne
Guiderk tenker også på håndverkernes situasjon i hjemlandet.
– Siden marokkansk håndverkskunst er et så viktig kulturelt tiltak, så har man tatt tak i og satset sterkere de siste årene. Jeg har blant annet registert at ekte marokkansk kunsthåndverk har vært under hardt press fra utenlandske halvfabrikata, som lager billigere kopier av de samme verkene for turistmarkedet.
En av de Utrop møter, Hicham fra Meknés, viser stolt frem sine figurer. Hicham lager såkalt “damaskinere”, figurer hvor forskjellige metaller rammes inn i hverandre. Typiske verk kan være gull eller sølvrammer i en mørk oksidert stålbakgrunn.
– Hele poenget er å lage de spesielle mønstrene som kjøperen liker best.
Hvor mange klarer du å få til i løpet av en hel dag?
– Fra fem til seks. Å lage mønstrene tar lang tid. Her må man bruke ferdigheter og tålmodighet, sier han stolt, mens han viser frem en av figurene han har laget.