Feiret St. Hans med norsk visesang og polsk danseband

 
Foto: Claudio Castello
For femte år på rad arrangerte Den polske klubben og Galleri Stylo folkefest på årets lengste dag.
Sju band var invitert til å holde gratis konsert for å vise hvor lik tradisjonen er i våre begge land. 
St. Hansbål, musikkonserter, allsang, dans og kranser i håret kunne man observere under festlighetene i går. Forskjellen var at det gikk like, eller om enn mer på litauisk og polsk, enn på norsk.
 
– Opprinnelig en St. Hans en pagansk (jour. anm., førkristen) skikk til ære for sommernattshvelv. Også land som Polen, og Baltikum feirer dette på lik linje med f. eks. Norge og Sverige. Arrangementet er gratis, åpent og alkoholfritt, slik at flest mulige fra nærområdet skal kunne føle seg inkludert. Formålet på sikt er å utvikle St. Hansfeiringen i Hvervenbukta til å bli en internasjonal, profesjonell kulturfestival, tuftet på norske tradisjoner, sa festivalsjef Edith Stylo til utrop.no (lengst til høyre på bildet).
 
 
Foto : Claudio Castello
 
Et flere titalls frivillge var på plass for å hjelpe til.
 
– Vi har folk fra både nærmiljøet, klubben og til og med tilknyttet Operaen som hjelper til med alt fra kjøkken til lydsjekk for bandene. Uten hjelpen deres hadde vi ikke kunne fått til dette.
 
Initiativ som gjør at man møtes på halvveien
Blant de som støttet årets feiring kunne vi finne Oslo Sør-satsingen, OXLO og Oslo kommune. Trubaduren og visesangeren Bjørn Zarbell, som var en av de som sto på scenen, og fremførte alt fra Finn Kalvik-låter, til country, til Jokke, mente det er viktig å ha møteplasser for å “kunne forstå hverandre bedre”.
 
 
Foto : Claudio Castello
 
– Når man møter hverandre i slike sammenhenger så får man en mye bredere aksept av hverandres kultur og hverandres ulikheter. Klarer vi ikke dette, så er det litt kjørt, så dette er et svært viktig initiativ.
 
Tradisjon i ny format
Talat M. Butt, bystyrekandidat i Oslo Høyre, har bodd i Søndre Nordstrand i 33 år, og sett området endre fasong.
 
– Nå er det oppptil over 50 prosent av de som bor i bydelen som har flerkulturell bakgrunn. Som deltaker i Forum for dialog og samarbeid her i bydelen, som omfatter blant andre frivillige organisasjoner og politiet, så ser vi positivt på alle former for tiltak som gjør bydelen til et bedre sted å leve i.
 
 
Foto : Claudio Castello
 
Hvor lenge har alle lokale partnere vært med på å planlegge St. Hansfesten?

– Siden i fjor, da vi sist arrangerte noe tilsvarende. Vi har alltid hatt det som et viktig kriterium å få med frivillige og artister fra ulike landbakgrunn. Norge har hatt lang tradisjon med å feire St. Hans, og nå er turen kommet til at de nye kulturene skal være med på feiringen. Særlig ser vi dette som viktig i en så mangfoldig bydel som vår.
 
Hva er ditt forhold til feiringen?

 
Foto : Claudio Castello

– Jeg har nok selv ikke vært helt bevisst på å feire St. Hans i løpet av min tid i Norge. Så har jeg etterhvert bli mer aktiv, og kan nå kalle meg et fast innslag, sa han med et smil.