– Media skriver om så mange tragedier. Men oppi alt dette må vi ikke glemme at det er mye positivt som skjer i verden. Mange av FNs tusenårsmål er nådd helt eller delvis og forskning viser at mye går fremover i verden. Sykdom og nød er mulig å bekjempe og fred er mulig å skape, sier Surgol Ghairat.
Ghairat er av grunnleggerne av Fredsduene, som er er organisasjon basert på Furuset i Oslo. Han er også ildsjel for frivillig arbeid og har mange prosjekter gående både for ungdom og voksne.
– Fredsduene er en ungdomsorganisasjon, så vi konsentrerer oss om aktiviteter for unge mennesker. Men vi er også opptatt av forbilder og det vi kaller fredsambassadører rundt om i verden. Fredsambassadørene er personer som gjør noe positivt for andre, som hjelper til og er solidariske. Det er disse som får Fredsballen.
– Dere deler ut prisen til 99 personer. Det høres mye ut?
– Det kan du si, men dette gjør vi for å skape oppmerksomhet om all den godheten som finnes i verden. Det er viktig i en tid som denne når så mye farlig og negativt skjer. Dette er jo en symbolsk pris og det er faktisk veldig mange som fortjener den. De fleste organisasjoner som deler ut priser, velger ut én eller to vinnere, men for oss blir det riktigere å vise fram flest mulig rollemodeller.
Utdelingen av Fredsballen i år skjer 29. august i forbindelse med ERAS-festivalen, som er en årlig multikulturell festival i Oslo. ERAS arrangeres av 25 innvandrerorganisasjoner i samarbeid.
– Vi har invitert alle prisvinnerne til festivalen, og selv om ikke alle kan kommer, er jeg overbevist om at det kommer til å bli en fin feiring, sier Surgol Ghairat.
Les også: