- – En julebok om barns forenende kraft - 24.11.2024
- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
– For kommende sommer har vi redusert kapasiteten til Tyrkia med ca 50 prosent. Av land i Nord-Afrika og Midtøsten har vi kun hatt reiser til Tyrkia de siste årene. Derfor blir det Tyrkia vi merker nedgang på, sier Tonje Løkaas Fossum, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving Norge.
Steen Albrechtsen, pressesjef for Albatros Rejser, som tilbyr reiser til både danske og norske ferierende, sier selskapet inntil videre har kuttet ut alle ferieturer til disse tre muslimske ferielandene som følge av terrorangrepene der.
– Sikkerhetssituasjonen innbyr ikke til å velge disse destinasjonene slik vi ser det. Vi har hatt reiser før, men vi ser det som en plikt å ikke utsette våre reisende for ekstra farer.
Albatros Rejser har kuttet ut alle ferieturer til tre muslimske ferieland.
– Vil dere i Albatros i fremtiden gjenoppta disse turene?
– Inntil videre forholder vi oss til sikkerhetssituasjonen i det enkelte landet. Blir det en forbedring, vil vi selvsagt revurdere dette. Kundene våre skal ikke være redde for å reise, og det prioriterer vi, sier han på telefon fra København.
Spania og Hellas foretrekkes
Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Star Tours, sier til Utrop at interessen for Egypt og Tyrkia er lavere i år enn den har vært tidligere, mens Tunisia ikke er i årets program.
– Samtidig er det for tidlig å spekulere rundt hvordan sommersesongen faktisk blir. Vi håper folk finner tilbake reiselysten til disse landene. Tyrkia har tidligere vært kjempepopulært og har et fantastisk utvalg av både hoteller og ulike destinasjoner.
Nå er det de kjente og kjære destinasjonene som gjelder for solhungrige nordmenn, legger hun til.
– Sommerens mest populære feriedestinasjoner blir nok Spania, Hellas og Italia.
Terrorfrykt er årsaken
Terrorangrepene i Tunisia, Egypt og Tyrkia kan på lang sikt føre til at andre sydlige destinasjoner vil foretrekkes.
2015 var ikke bare et år hvor den islamistiske terroren rammet europeiske hovedsteder som Paris, men også hvor tradisjonelle “muslimske” turistdestinasjoner som er ettertraktet av europeere, ble rammet.
Bombingen av et russisk charterfly over Sinai-ørkenen på vei til Moskva fra Sharm-El-Sheikh, to terrorangrep i Tunisia, hvor den ene var spesielt rettet mot turister, har lagt en betydelig demper på reiselysten.
Året 2016 startet med at en selvmordsbomber drepte flere tyske reisende i nærheten av Sultanahmed-moskeen i Istanbul.
Går for det sikre
Svarene fra en britisk undersøkelse, som ble publisert i The Telegraph like etter angrepet i Tunis i høst, tyder på at terrorfrykt kan være årsaken til nedgangen i antall reisende til muslimske land.
Undersøkelsen ble gjennomført av reiseselskapet Travelzoo og viste at tre fjerdedeler av de spurte “vil unngå muslimske land”.
– Etter et turbulent år, hvor terroren har rammet turistindustrien i flere av disse landene, blir sikkerhet svært viktig for britiske turisters valg av reisemål i 2016. Kanariøyene vil i år bli svært populære, som et langt fredeligere alternativ til reisemål i Nord-Afrika, uttalte talskvinne for Travelzoo, Louise Hodges, i et intervju med avisen.
Fenomenet i selv er ikke nytt. Kort tid etter terrorangrepene i New York og Washington (2001) kunne daværende leder for Verdens turistorganisasjon (WTO), Francesco Frangialli, konstatere at tradisjonelle muslimske feriedestinasjoner som blant annet Egypt og Tyrkia ville oppleve en nedgang i antall turister.
FAKTA
Terror mot turistreisemål
Terrorangrepet mot turiststedet Port El Kantaoui utenfor byen Sousse i Tunisia skjedde den 26. juni i fjor. Førti mennesker, hovedsakelig turister, ble drept da bevæpnede menn angrep to hoteller. En tunisisk gruppe med tilknytning til Islamsk Stat påtok seg ansvaret.
23. juli 2005 fant det sted en serie bombeeksplosjoner i den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheikh på sydspissen av Sinaihalvøya i Egypt. Minst 88 mennesker ble drept i angrepet, og over 150 ble såret. Det antas at eksplosjonene ble utløst av bilbomber.
Metrojet Flight 9268 var en internasjonal passasjerflyvning som den 31. oktober styrtet nord på Sinaihalvøya i Egypt rundt 25 minutter etter avgang. Flyet, et Airbus A321, var på vei fra Sharm el-Sheikh i Egypt til St. Petersburg i Russland. Flyet hadde 217 passasjerer og syv besetningsmedlemmer om bord. Alle omkom i styrten. Senere har både britiske og russiske tjenestemenn slått fast at styrten ble forårsaket av en bombe.
12. januar 2016 ble et selvmordsangrep utført i den historiske bydelen Sultanahmet i Istanbul klokken 10.20 lokal tid. 12 personer, alle utenlandske turister, ble drept. Angrepet skjedde ved Den blå moskéen, som er et populært mål blant turister i den tyrkiske metropolen. Selvmordsbomberen, syreren Nabil Fadli, var medlem av terrorgruppen IS.
UDs reiseråd
Tenkt deg nedover uansett? Utenriksdepartementet gir norske reisende følgende råd:
Tyrkia
I Tyrkia er sikkerheten generelt god for besøkende. Utenriksdepartementet fraråder imidlertid reiser til eller opphold i grenseområdene nærmere enn ti km fra grensen til Syria.
Utenriksdepartementet oppfordrer også norske borgere å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold nærmere enn ti kilometer fra grensen til Irak og til reiser utover disse ti km i provinsene Sirnak og Hakkari.
Tunisia
I Tunisia er det risiko for terrorangrep. Under terrorangrepene ved Bardo-museet i Tunis og i badebyen Sousse mistet flere turister livet. Nordmenn som reiser til Tunisia, eller er bosatte i landet, bes registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/ og følge med på lokale medier.
Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til og opphold i grenseområdene i Tunisia mot Libya og Algerie, samt nasjonalparkområdet Jebel Chaambi i governoratet Kasserine og governoratet Tataouine syd i landet.
Ettersom det rapporteres jevnlig om terroraksjoner og konfrontasjoner mellom sikkerhetsstyrkene og militante islamister, bør reisende unngå unødige opphold ved tunisiske statsinstitusjoner og sikkerhetsstyrker.
Egypt
Utenriksdepartementet fraråder reiser til eller opphold som ikke er strengt nødvendig til det øvrige Egypt, med unntak av Kairo og Alexandria og strekningen mellom disse byene, turist-områdene ved vestsiden av Rødehavet (inkludert Hurghada) og Nildalen mellom Luxor og Abu Simbel samt reiser mellom disse delene av Nildalen og turiststeder ved Rødehavskysten.
Inntil situasjonen er nærmere avklart, frarådes også ikke-nødvendige reiser til Sharm El Sheikh.
(kilde: regjeringen.no, Norsk Wikipedia)