- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
En kjapp klikk på begge nettsteder viser at 405.471 artikler er ligger ute på arabiskspråklig Wikipedia, mens antallet artikler på bokmål og riksmål ligger på rundt 430.844.
Til sammenligning er det i Norge og på verdensbasis rundt fem millioner mennesker som snakker norsk, mens statistikk fra 2010 fra den svenske Nationalencyclopedin viser at antallet arabiskspråklige er på 290 millioner.
Styreleder i Wikimedia Norge, Hogne Neteland, forklarer denne situasjonen slik overfor utrop.no:
– Årsaken til at arabisk ikke er på høyde med de andre verdensspråkene er trolig sammensatt. Internett har tidligere vært mindre tilgjengelig i kjerneområdet for arabisk. Arabisk Wikipedia er i en stor grad skrevet av arabiskkyndige personer i Europa og Amerika. Det har også vært tilfeller hvor sikkerhetspolitiet har krevet informasjon om bidragsyterne.
Bedre artikkelkvalitet
I forbindelse med dette har du tidligere nevnt at kvaliteten på artiklene på arabisk Wikipedia ikke har vært gode nok. Er dette fortsatt tilfelle?
– Artiklene er jevnt over mye kortere enn på andre verdensspråk. Men kvaliteten er mye bedre nå enn sist jeg så på det, og det er blitt flere artikler nå.
Vil bruke nyankomne
Neteland ser for seg nå at stadig flere nyankomne fra Syria, og andre land i samme språkregion, kan åpne opp for nye muligheter.
– Wikimedia Norge har i sin strategi til å hjelpe lavt representerte grupper med å bidra til Wikipedia. Vi har også sett at for eksempel har polsk wikipedia veldig mange artikler om Norge. Innvandrere og andre nyankomne har ofte har tid til å bruke på Wikipedia. Vi er en liten organisasjon og har ikke midler til å utføre alle de grep vi ønsker. Så det er dessto viktigere å samarbeide med flere underrepresenterte grupper.
Hvilke konkrete grep vil dere i Wikimedia ta for å få dette til å lykkes?
– Vil vil oppfordre arabiskkyndige til å skrive på arabisk Wikipedia for å gjøre kunnskap tilgjengelig for den arabisktalende befolkningen. Når de behersker norsk ønsker vi også at de bidrar med sin kunnskap på artikler her. Jeg nevnte dette på 15-års markeringen på Litteraturhuset sist fredag, hvor dette er et av flere tiltak vi ser for oss.