- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Videoprosjektet Butterfly Hotel handler om fire politiske flyktninger som vender tilbake til Hellas for å se igjen de stedene som de flyktet igjennom på ulovlig vis for cirka 18 år siden. Stedene er de samme som den gang, men forskjellen er at de nå reiser lovlig og med norske pass.
Det nye videoprosjektet til Shwan Dler Qaradaki vises i lokalene til Billedkunstnerne i Oslo og Akershus (BOA), som er en faglig sammenslutning av yrkesaktive billedkunstnere.
Til Utrop sier Qaradaki at prosjektet ikke kun fokuserer på flyktningproblematikken.
Vi må huske at det finnes tusenvis av ufortalte [flyktning]historier der ute.
– Vi undersøkte hvordan dramatiske minner former oss som mennesker. Videodokumentaren Butterfly Hotel er et piloteksperiment til en større film som jeg holder på å planlegge. Ideen var å dra tilbake til alle de stedene som vi en gang flyktet gjennom, men det klarte vi ikke.
Mange ufortalte historier
Han mener uansett at filmens tematikk og innhold fungerer som en kommentar til dagens flyktningproblematikk.
– Vi ser ofte flyktningene som tall og ikke individer. Butterfly Hotel er bare historien til fire personer. Vi må huske at det finnes tusenvis av ufortalte historier der ute.
Overnattet i pappesker
Tittelen til prosjektet refererer til en park i Aten, der flyktningene overnattet i pappesker. Flykningene ga senere parken navnet Butterfly Hotel.
I Butterfly Hotel møter vi fire kurdiske menn som forteller om sine fluktopplevelser. Om “katt og mus”-lek med gresk og italiensk politi, og tyrkiske grensevaktsoldater, om knepene de hadde for å skaffe seg mat hver dag, og hvordan de til slutt klarte å komme seg videre nordover. For flere av dem er minnene sterke og levende, og særlig fluktopplevelsene og krigsopplevelsene fra Kurdistan er vanskelige å snakke om, den dag i dag.
Filmen starter med flyturen til Thessaloniki i Hellas, og viser mennene i det de følger sin reiserute i Hellas i revers. Avslutningsscenen viser da de lander trygt igjen på Rygge, og det nye hjemlandet Norge
– Hvordan er reaksjonene til de besøkende?
– Flesteparten mente at flere burde se videoprosjektet. Noen mente at filmen burde blitt vist på TV.
Videoutstillingen holder det gående frem til 28. februar.
Om BOA
BOA – Billedkunstnerne i Oslo og Akershus er en faglig sammenslutning av yrkesaktive billedkunstnere i Oslo og Akershus. BOA har til formål å ivareta medlemmenes faglige, økonomiske, sosiale og ideelle interesser.
BOA dekker to fylker, Oslo og Akershus. For kunstnere er dette en region, men disse fylkene fører adskilt selvstendig kulturpolitikk.
BOA er fra 2008 støttet av Oslo Kommune.