Voksne kvinner lærer seg å svømme

Fozia Hussein er prosjektleder for svømmekurset
Foto: Privat
Mange kvinner med innvandrerbakgrunn kan ikke svømme. Derfor har organisasjonen Likestilling, Inkludering og Nettverk (LIN) startet et svømmekurs.

Fem kvinner står på rekke og rad og venter på at svømmekurset skal begynne. Klokken er snart fem, og vi venter fortsatt på resten av gruppen. Kvinnene som allerede er klare, ser spent på det tomme bassenget der de snart skal få svømmeopplæring.

– Jeg vil lære meg å svømme på grunn av barna mine. De kan svømme, så jeg har ikke lyst til å være redd når de er i vannet, forteller en av deltakerne.

Det kommer stadig flere deltakere inn i svømmehallen, alle er ivrige og vil gjerne starte det som er det første kurset av mange (ca. 40-50 timer til sammen).

LIN arrangerer svømmekurs på innvandrerkvinner. Kurset foregår i svømmehallen på Møllergata skole.

Jeg kommer selv fra et mijø der kvinner ikke kan svømme.

– Vi visste at det var mange kvinner med innvandrerbakgrunn som ikke kunne svømme. Vi ville gjøre noe med saken, så vi bestemte oss for å opprette et svømmekurs for innvandrerkvinner og -jenter, sier Fozia Hussain. 

Foto : skjermdump fra Facebook

Etterhvert fylles hallen opp av flere svømmeklare kvinner. Alle er her for lære seg å svømme, og for alle handler det om ulike ting. De nevner helse som én grunn til å lære å svømme, andre tenker på barna.

– Det er bra for kroppen å svømme, det roer deg ned og fjerner stress, sier Noora, som er 36 år gammel.

Kulturelle og religøse årsaker
Kurset er for minoritetskvinner som ikke kan svømme. Fozia Hussain sier at det er flere grunner til at kvinnene ikke har vært så mye i vannet.

– Det er snakk om kulturelle og religiøse årsaker, derfor syns vi at det var viktig å gi et tilbud til kun kvinner. Her skal de kunne delta trygt og uten noen hindringer.

Tilbudet har blitt så godt mottatt at LIN har måttet opprette en venteliste.

– Det såpass mange som ikke klarer å svømme, så et nybegynnerkurs er nok midt i blinken for dem.

Deltakerne er mellom 25 og 40 år, selv om kurset er for åpent for jenter fra ti år. Det er profesjonelle instruktører fra Oslo Idrettslag Svømming som står for selve opplæringen. 

Videreføring
Hussain tror kurset vil få positive ringvirkninger.

– Kvinnene kommer til å lære sine døtre å svømme, og de kommer til å føle seg trygge når de er på stranden med barna sine. Denne videreføringen er svært viktig. 

LIN har fått støtte fra Gjensidigestiftelsen til prosjektet, og det er første gang de gjennomfører et slikt prosjekt. Det var Hussain som kom på ideen med svømmekurs.

– Jeg kommer selv fra et mijø der kvinner ikke kan svømme. Derfor visste jeg at dette var et problem. Selv kan jeg heller ikke svømme, sier Hussain.

– Skal du også være med på kurset?

– Ja, det skal jeg faktisk.

Fakta: 
Likestilling og Integrering og Nettverk (LIN) er en organisasjon som holder til på Furuset i Oslo. Deres fokus er integrering av innvandrerkvinner gjennom ulike aktiviteter og prosjekter. LIN har også et lokallag i Kristiansand.

Svømmekurset til LIN hadde oppstart i februar og vil fortsette utover året. Det koster 2 250 kroner for å delta på kurset. Kurset har 17 kvinnelige deltakere som er delt inn i to grupper. Hver gruppe får 50 timer opplæring. 

Gjensidigstiftelsen er med og finansierer prosjektet.