- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Før helga ble det kjent at to medlemmer fra det iranske metalbandet Confess står i fare for å bli henrettet i Iran. Det er den amerikanske radioverten Trev McKendry som skal ha blitt varslet om dette etter å ha hatt kontakt med bandet over internett i en tid, skriver fritanke.no.
Bandet har blant annet laget en låt ved navn I`m your God. Hvis de to bandmedlemmene blir kjent skyldig i blasfemi, antireligiøsitet og ateisme risikerer de dødsstraff under de strenge islamske lovene i Iran, heter det ifølge McKendrys kilde i Iran.
– Saken er drøy
Øystein Garnes Brun, varamedlem i Human-Etisk Forbunds hovedstyre og gitarist i metalbandet Borknagar, synes det er rart at en slik sak ikke har blitt plukket opp av de store mediene.
– Jeg har plukket opp saken fra metalsider på nettet jeg følger med på. Saken er veldig drøy. Her blir mennesker, ifølge kildene, fengslet og truet med dødsstraff av et brutalt islamsk regime på grunn av sine ytringer og kunstneriske uttrykk. I mitt hode burde det tilfredsstille alle kriterier for hva som blir store saker, sier han til fritanke.no.
Han legger til at man kan ikke akseptere at Iran oppfører seg på den måten.
– Jeg håper folk våkner og at dette fører til massive protester. Prinsippene er de samme uansett om du er samfunnsaktivist, poet eller spiller hardrock. Det handler om å få uttrykke seg som man vil uten frykt for represalier, og i hvert fall uten frykt for å bli drept.
– Uakseptabelt
Mahmood Amiry-Moghadam, menneskerettighetsforkjemper og frontfigur i nettverket Iran Human Rights, advarer Norge mot å tro at alt har blitt så mye bedre i Iran, bare fordi sanksjonene er lettet og det politiske klimaet mellom vesten og Iran har blitt bedre.
– Det er ikke mange land i verden som føler seg truet av musikk, men Iran er ett av dem. Denne saken viser tydelig hva slags regime vi har med å gjøre. Når det gjelder menneskerettigheter har det blitt verre. 2015 ble et nytt toppår for dødsdommer.
Han håper Norge kan bruke den posisjonen de er i ferd med å få som handelspartner til å presse Iran på menneskerettigheter.
– Norge må vite hvordan regimet holder på. Det er selvsagt ikke akseptabelt å straffe noen for å spille musikk, sier han til fritanke.no.