Danmark fikk den første fast ansatte fengselsimamen i 1996. Norge er fortsatt uten. Naveed Baig var tidligere imam ved flere fengsler i Danmark. Nå er han imam ved København universitetssykehus.
– Norge har for første gang ansatt en imam i Forsvaret – hvorfor har de ikke ansatt imamer i fengsler og sykehus? Der er det mer relevant. På sykehus handler det jo om liv og død, sier Baig til Vårt Land.
Åndelig omsorg del av behandlingen
Statens oppgave er å gi hver pasient best mulig behandling – det innebærer også åndelig omsorg, mener den danske imamen. Derfor blir staten nødt til å se hvordan de inkluderer troende muslimene i sykehusets struktur og kultur.
På spørsmålet fra Vårt Land om det er nødvendig å endre imamens rolle, når presten allerede er en sjelesørger uavhengig av tro og livssyn, svarer Baig:
– Ja, fordi det også handler om likeverd. Hvis en kristen er døende på sykehuset, vil personen trolig ikke ønske å snakke med en imam. Det finnes en generell form for sjelesorg og en spesifikk. Prestene kan ikke lære innsatte i fengsel å lese koranen, de kan ikke gi innføring i fredagsbønnen eller rette opp i ødelagte Gudsbilder innenfor islam.