Komiker Yousef Hadaoui er mest kjent som programleder for NRK-serien Svart Humor. Han har også vært programleder for Festen etter Fasten og Idrettsgallaen 2021. Yousef er fast matspaltist i Utrop.
Fasting i ny forpakning og blanding av matkulturer er noen av samtaleemnene i Yousefs tredje matspalte. Stedet er San Fransisco Bread Bowl på Frogner, og gjesten er Lina Adampour. Hun er den eldste søsteren i den nye NRK-serien Familien Adampour.
Yousef: Lina! Velkommen til min matspalte!
Lina: Takk, Yousef!
Y: Jeg skal heldigvis ikke lage maten selv. For der er jeg ikke så veldig god. Vi får
bare servert noe mat. Men jeg har sett på TV-serien din, Familien Adampour, der har jeg sett at du lager masse stæsj? Hva er de greiene du lagde?
L: Det er rett og slett næring, som jeg prøver å få i barna mine.
Y: For du har fem kids?
L: Det stemmer!
— Hele verden samla på et brett
Samtalen avbrytes av at maten settes på bordet. “Bread Bowls” er suppe i et uthulet surdeigsbrød, som fungerer som skål. Konseptet med brød i suppe er opprinnelig irsk, men ble populært i San Fransisco i USA.
Yousefs brød er fylt med “mac and cheese”, altså makaroni med fire oster og trøffelolje. Lina får servert en “Baja Chili” med sakte-kokt kylling.
I tillegg får de et brett med flere små bread bowls. En vegansk indonesisk kikertgryte, en kamskjellssuppe med sopp, en indisk linsesuppe og en norsk lapskaus.
Y: Kult da, det er hele verden samla på et brett.
Brødet som er tatt ut i uthulingsprosessen, er dynket i hvitløkssmør og serveres ved siden av maten.
Lina har fastet i hele dag og er skrubbsulten. Nå skal fasten brytes.
«Mmm» utbryter begge når de tar sin første bit. Det er ikke noen tvil om at maten faller i smak.
L: Vet du hvordan himmelen smaker? Det her.
Y: Det ser ikke så veldig godt ut, men det smaker fantastisk.
Takknemlighet og fasting som slanketrend
Y: Du har jo fasta i hele dag, hvordan har det gått?
Lina fortsetter å spise.
L: Du ser jo det, jeg bare spiser. Haha! Jeg sier ikke at det er lett, men for hver dag som går, blir man mer vant til det. Jeg må bare ta en bit til, unnskyld.
Hun tar en skje, og fortsetter:
L: Jeg merker maten hver eneste millimeter gå fra munnen og hele veien ned. Takknemlighet. Det er det jeg kjenner på
Y: Det er jo veldig sunt å faste. Det er jo ikke bare muslimer som gjør det, det har jo blitt en slanketrend kjent som 5-2 dietten.
Yousef og Lina ser på hverandre og peker.
L: De som vet, de vet.
Y: Vi veit. Men tilbake til noe jeg ikke vet: Hva var det du serverte kidsa dine egentlig?
L: Det var en sånn vegansk blanding med fersk mynte og koriander blandet med eddik. Du har det i en sånn kverner og tilsetter litt tomat, rødløk, litt salt, og to tre grønne chili. Hvis du er veldig glad i chili, kan du putte i 12 og 13 grønne chili.
Med en gang 13 grønne chili nevnes, blir Yousef nysgjerrig på Linas bakgrunn.
L: Jeg er opprinnelig fra Iran, jeg er født i Iran, og kom hit da jeg var tre. Men jeg er gift med en pakistaner så…
Y: Det forklarer den chili-miksen der.
L: Ja, jeg blander pakistansk og iransk mat.
Y: Pakistansk og indisk mat er fantastisk godt. Jeg liker iransk også, men synes det er litt tørt…
L: Vet du hva, jeg er enig.
Y: Risen og krydderet er godt, men det er ikke noe saus liksom?
L: Saus! Oh my god! Det er det mannen min har sagt til meg i 18 år!
— Få på no’ surkål her, a!
Det er ikke bare sterk pakistansk og indisk mat de to har til felles. Yousef begir seg ut på lapskaus-bowlen og utbryter:
Y: Jeg elsker norsk husmannskost av en eller annen grunn.
L: Det gjør jeg også!
Y: Kålrabi stappe og…
L: Surkål!
Y: Du er der ja!
L: Ja, jeg er en sånn gammal norsk tante som vil ha mer surkål.
Yousef roper spøkefullt ut i restauranten:
Y: Hei, få på no’ surkål her a!
— Jeg trodde jeg var schizofren, jeg!
Servitør og medeier Morad Aziman forklarer at lappskausen er laget på en oppskrift fra bestemoren til en av kollegaene hans. Han forklarer også at en blanding fra forskjellige matkulturer er nettopp det San Fransisco Bread Bowl er.
Morad: Hver uke tester vi forskjellige ting. Vi har hatt jegergryter, vi har hatt thaisuppe…plutselig serverer vi marokkansk tagine!
Y: Alt skal oppi brødet?
Morad: Ja, alt.
Lina smaker på den indonesiske veganske suppa med sjampinjong.
Y: Klarer du å spise deg mett på vegansk mat?
L: Selvfølgelig, den var kjempegod forresten, men jeg må også ha biffen min i ny og ne…
Y: Så du er det dem kaller for flexitarianer?
L: Er det det jeg er? Jeg trodde jeg var schizofren, jeg!
Y: Jeg har en dame som er veldig glad i vegetarmat, så jeg har det veldig tøft. Det er så kjipt å gå sulten til sengs fordi man har spist kolibrifrø eller et eller annet sesamblad til middag.
Yousef synes likevel at det er «dritbra» at folk blir vegetarianere.
Y: Jo flere som blir vegetarianere, jo billigere blir burgeren for oss andre!
Dobbel trippel sekser
Lina og Yousef får servert cookies til dessert. Selv om de allerede er veldig mette, faller de såpass i smak at Lina drar desserten bort fra Yousef og nærmere seg selv. Det er på tide å oppsummere dagens måltid.
L: Uten tvil en sekser. Og så er det desserten da…
Y: Ja, jeg så du lyste opp.
L: Ja, jeg lyste opp, og jeg lyser inni meg. Søtt og salt… Jeg tenker: Er det lov å gi en seks pluss?
Både Yousef og Lina roser servicen, noe Lina med servitørbakgrunn er veldig opptatt av.
L: Jeg må nesten si at det er en trippel sekser. Sekser for hovedretten, sekser for dessert, og sekser for service.
Y: Jeg sier meg enig. Jeg er en veldig sær person. Som du sikkert har skjønt, så spiser jeg ikke hva som helst, men her fikk jeg spist meg god og mett. Det blir en trippel sekser fra meg også.