- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Romanen, som opprinnelig ble utgitt i 1954, var banebrytende i sin nyanserte og direkte fremstilling av den bifile hovedkarakteren, og hans komplekse forhold til egen identitet, maskulinitet og seksualitet.
“Giovanni’s Room” ble forbudt i mange land, og forfatteren selv opplevde å bli fryst ut av sine forfatterkolleger, det afroamerikanske miljøet og borgerrettsbevegelsen, hvor han lenge hadde vært aktiv.
Oppsetningen er del av Skeivt kulturår, et nasjonalt initiativ for å gi større plass til skeive stemmer og uttrykk i kulturlivet.
Skuespiller og slampoet Sofia Knudsen Estifanos er styremedlem i Oslo Pride, og har jobbet med utvidelse av det kulturelle tilbudet på Oslo Pride. Hun ser på scenekunst som et viktig medium for historieformidling:
– En effektiv måte å undertrykke grupper på, er å fjerne eller sensurere historiene deres. Historiene vi forteller bestemmer hvem som får lov til å ta plass i verden og samfunnsdebatten. Vi har mange vonde eksempler på mennesker som har blitt skrevet ut av historien. Å skrive dem inn igjen er aktivisme, forteller Estifanos til Oslo Pride.
Overlappende rettighetskamper
Kunstnerisk leder på Nordic Black Theatre Cliff A. Moustache tilrettelegger romanen for scenen, og gleder seg også over samarbeidet.
– I likhet med Oslo Pride, kjenner også vi i Nordic Black Theatre godt til hvordan det er å stå utenfor majoriteten. Vi vet hvordan det er å ikke bli hørt. Vår kamp er den samme som Oslo Prides kamp. Det handler om å få lov til å selv definerer det narrativ som du har lyst å formidle til andre, og at dette blir møtt med respekt. Din stemme er min stemme. Det er derfor veldig viktig for oss i Nordic Black Theatre å bidra på Oslo Pride.
Skal favne bredere
Mangfold er en av Oslo Prides kjerneverdier. I dette ligger det et mål om å tilrettelegge for representasjon og inkludering på festivalens arenaer. Dette gjelder også i kulturprogrammet:
– Det finnes en stereotyp oppfattelse av hva skeiv kunst og kultur er, men i likhet med all annen kultur finnes det stort mangfold utover det som er mainstream. Med Pride Box ønsker vi å tilby en større bredde av skeiv scenekunst til vårt publikum. Nordic Black Theatre er en viktig stemme innen teaterverdenen. I samarbeid med dem får vi løftet problemstillinger der perspektivene våre krysser på en interessant måte, sier leder i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje.