- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Fotografen bak Humans of Oslo, Iffit Qureshi, har portrettert aktivister som har trosset motgang, reist seg og fortsatt kampen. Hva gjemmer seg bak engasjementet deres og hvor finner de motet?
I utstillingen møter du kjente stemmer som Arild Knutsen, Marte Goksøyr, Per Fugelli og andre idealister som kjemper mot omskjæring av kvinner, dødsstraff, sorteringssamfunn og diskriminering av hørselshemmede.
Flere står bak initiativ som har ført til lovendringer, men slike kamper koster. Siri Sunde ble bedt om å si opp sin stilling som prest da hun stod frem som lesbisk, Kim Friele fikk huset sitt nedtagget og Tove Smaadahl har mottatt hatefulle brev.
Rører og engasjerer
Aktivistenes historier rører og engasjerer. Med utstillingen setter Iffit Qureshi søkelys på glemte og levende utfordringer ved det norske samfunnet.
Nora Mehsen er en av aktivistene man møter i utstillingen. Hun er leder i Skeiv verden, en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, trans-, interkjønn- og queerpersoner (LHBTIQ) med minoritetsbakgrunn.
Hun kjemper for rettighetene til skeive muslimer og har en klar oppfordring: ”Vi har alle et ansvar for å være modige!”
– Diskusjonen som omhandler skeive muslimer er ofte polarisert og problemfokusert. Det meste som uttrykkes i media, er med negativt fortegn. Det er viktig å kunne snakke om det som er vanskelig. Samtidig må vi ikke glemme at det finnes et stort mangfold blant skeive muslimer. Det er ikke slik at alle skeive muslimer kjemper den samme kampen, derfor blir nettopp mangfoldet blant oss viktig, sier hun i en uttalese til oslomuseum.no.
Hun legger til:
– En del religiøse tolker religionen undertrykkende og snevert. De mener at det er syndig å være skeiv. I tillegg finnes det islamofobi og rasisme. Dette er utfordringer som jeg, og flere som meg, har kjent på kroppen. Måten det snakkes om muslimer på, er ofte unyansert og negativ. Dette går ut over muslimer flest, som jo er gode og lovlydige borgere som bidrar positivt til samfunnet. Er jeg modig? Jeg prøver så godt jeg kan. Vi har alle et ansvar for å være modige. Det handler om retten til å stå opp for det man mener er riktig, og støtte andre i deres kamp.
Utstillingen åpner onsdag 18. januar på Interkulturelt Museum.