Rose-duftende nyttår for Norges thaier

Den thailandske ambassadøren til Oslo deltok i ofringen til munkene
Foto: Song Chi
Thailand er et festival-land. Songkran, den tradisjonelle nyttårsfestivalen, er den største og en av de mest populære. Den er også kjent under navnet "Den største vann-festen". Utrop viser deg hvordan thai-er i Norge feirer festivalen!

 

I Thailand feires Songkran (thai: เทศกาลสงกรานต์) på den første dagen i den buddhistiske kalenderen. Det faller på 13. april i den vestlige kalenderen, og i Thailand er det i tillegg fri på 14. og 15. april. I Norge velger thaier ofte å feire en helg i april slik at flest mulig kan delta.

Songkran er en anledning til å gjøre ære på Buddha, samle familien, vise respekt for de eldre og gå i tempelet for å delta i urgamle seremonier. Deltar du i Songkran, ser du snart at to viktige elementer i Thailands kultur og åndelige tradisjon er buddhisme og hedring av familien.

Respekt og håp
For å forberede seg til Songkran vasker man huset, kvitter seg med det gamle og tilbereder mat. Skikken er at folk går til elvebreddene og bygger sand-pagoder. Hvert sandkorn fjerner én synd.

I år feiret thaiene i Norge Songkran 16. april.
Foto : Song Chi

I løpet av feiringen er det populært å skape litt god karma ved å slippe fri fugler eller fisk som har vært holdt i fangenskap.

På selve dagen, 13. april, går man i sitt lokale tempel for å vise respekt for bildet av Buddha og sikre seg hell og lykke i det nye året. Det å helle vann over Buddha-statuer er et kjent ritual under denne høytiden. Folk gir også ofringer i form av frukt og vegetariske retter til munkene.

Folk helt duftsatt vann over hendene til ambassadør Prasittiporn Wetprasit for å vise respekt.
Foto : Song Chi

Den andre dagen i Songkran er viet til å vise respekt for de eldre og minnes forfedrene. De unge lager duftende vann med roser og jasmin eller med tradisjonell parfyme for å vaske sine foreldres føtter. Til gjengjeld velsigner foreldrene barna symbolsk med en blomsterkrans av jasmin.

Wat Thai Norway utenfor Oslo er det største tempelet til thaiene i Norge.
Foto : Song Chi

I løpet av feiringen er det populært å skape litt god karma ved å slippe fri fugler eller fisk som har vært holdt i fangenskap.

Munkene får gaver i forbindelse med feiringen av nyttår.
Foto : Song Chi

Høytiden er kjent for sin vann-festival der folk spruter vann på hverandre. Hovedgatene stenges for trafikk og folk, unge og gamle, deltar i denne tradisjonen. Jo mer vann som kastes, desto mer hell gir det.

Til Oslo for å feire
I Norge bor det ifølge SSB nærmere 20.000 thaier (inkludert en liten gruppe norsk-fødte med foreldre innvandret fra Thailand), noe som gjør thaiene til en av de 12-15 største innvandrergruppene i Norge. For thaier i Norge er Songkran en sjanse til å møte hverandre, minnes hjemlandet og ta vare på thai-kulturen.

Ifølge Pichayada Poomlaochaeng, førstesekretær og konsul ved Den kongelige thailandske ambassaden i Oslo er det rundt 11 thai-templer i Norge. Wat Thai Norway, som ligger mellom Skedsmokorset og Kløfta er imidlertid det største og det eneste som er bygget i henhold til tradisjonell arkitektur, mens andre holder til i vanlige hus og bygninger. På Songkran kommer folk ikke bare fra Oslo, men fra mange steder i landet til Frogner for å feire.

Alvor og moro
I år feiret thaiene i Oslo Songkran den 16. april. De besøkende viste sin respekt for ambassadøren ved å helle rosevann over håndflatene hans. Man ba i fellesskap for et nytt år fylt av av fred, fremgang og lykke. Blant de feirende var det mange norske menn som er gift med thai-kvinner.

Deretter ga ambassadøren og gjestene gaver til munkene. Munkekapper hører alltid med. Det var mat til alle, tradisjonelle retter, søtsaker og kaker. Senere på ettermiddagen ble det dans og moro. På grunn av det kalde være i Norge, feires det ingen vann-festival.

Pichayada Poomlaochaeng sa at det å ta vare på thai-kulturen og samholdet blant thaiene i Norge er veldig viktig og at Songkran er god anledning til å sørge for at det skjer.