Freya ble avlivet av personell fra Fiskeridirektoratet 14. august etter å ha tilbrakt store deler av sommeren i Oslo. Direktoratet fryktet at det ville oppstå flere farlige situasjoner mellom Freya og mennesker.
– Det som har endret seg i situasjonen nå, er at mennesker har kommet for tett på, og dette utfordrer sikkerheten til både mennesker og dyr, sa Nadia Jdaini, senior kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet, til Utrop dagen før avlivingen.
Erik Holm (32) tok initiativ til at det skulle lages en statue. Han sier til NRK at Tonionian hele tiden har vært interessert i å ta på seg oppgaven til å lage statue, og støttet både saken og innsamlingsaksjonen.
– Hun har hele tiden vært veldig interessert, og støttet både saken og Spleisen. Hun er en ekstremt flink skulptør, og det var mange ulike grunner til at valget falt på henne. Hun er lokal og jobber mye med dyr når det gjelder kunst. Så jeg har full tillit til at hun kan lage en statue verdig saken.
Forholdet mellom mennesker og natur
Kunstneren er datter av Lena Akopian og Ashot Tonoian, begge kunstnere med bakgrunn fra Latvia. Hennes bestefar Karush Akopian var kjent som en nyskapende kunstner som gikk mot strømmen i det tidligere Sovjetunionen, ifølge Drammens Tidende.
Tonoian sier til NRK hun fikk flere henvendelser fra bekjente som mente at dette var et oppdrag som ville passe henne godt. Hun synes saken er viktig.
– Ikke bare på grunn av Freya alene. Men det var en fin anledning å snakke om generelle linjer på hvordan vi mennesker forholder oss til natur. Det handler mer om et bidrag til et symbol som kan være for ettertiden og som kan minne oss på hvordan vi tar noen avgjørelser og hvor godt er de begrunnet. Mye av dette minner om hvordan vi mennesker forholder oss til det ukjente.