Smitteredde er også mest innvandringsskeptiske

Jo mer redd for smitte, bakterier og sykdommer, dessto mer skeptisk og negativ til innvandring og andre kulturer vil man være, viser en ny studie fra Aarhus Universitet (Foto: Illustrasjon).
Foto: Rocky Mountain Laboratories/NIAID/NIH
En studie fra Aarhus Universitet finner en tydelig sammenheng mellom frykt for smitte og negative holdninger til innvandrere.

I studien finner forskere fra Aarhus Universitet en klar og tydelig sammenheng mellom frykt for smitte og holdninger til innvandrere: Jo større frykt for virus og bakterier, desto større motvilje mot innvandrere, skriver videnskab.dk.

– Dette blokkerer for etnisk toleranse og fred og fordragelighet mellom minoritet og majoritet, forteller Michael Bang Petersen til forskning.no, som er én av tre statsvitere som står bak den nye studien.

De to andre er Lene Aarøe fra Aarhus Universitet og Kevin Arceneaux fra Temple University i USA.

Levning av gamle mekanismer
Forskerne mener mekanismen stammer fra det atferdsmessige immunsystemet.

Petersen forteller at det er en levning fra vår fortid på savannen, der vi skulle overleve i en barsk natur. I dag ligger det som en integrert del av hjernen vår som vi sjelden er bevisst på. Forskerne har avslørt mekanismene gjennom en detaljert studie.

– Dette er en avgjørende utfordring for mennesket. Gjennom evolusjonen har vi bygget dette atferdsmessige immunforsvaret som holder oss unna situasjoner som kan medføre smitte, forteller han.