- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
En pc som kommer med daglige påminnelser om bønnetider, Koranvers og automatisk filtrerer vekk nettporno? Nei, dette er ikke en vits i et satireshow eller siste fake news.
Operativsystemet Sabily ble startet opp i 2007, som et alternativ for sterkt troende og praktiserende muslimer. Sabily, som tidligere ble kalt Ubuntu Muslim Edition, inneholdt islamsk programvare og verktøy installert, inkludert et bønnetids-verktøy, programvare for Koran-studier, samt en islamsk kalender.
Sabily inneholder blant annet et gratis skriveprogram, eget fotoredigeringsprogram og nettfilter med “foreldrekontroll”. Ifølge nettstedet Islamic Library er operativsystemet en modifisert versjon av Ubuntu, med en “islamsk feel”.
Vi viser folk hva vår religion handler om gjennom moderne teknologi.
– Selve designet er veldig vakkert. Alle de store grensesnittelementene, fra påloggingsskjermen og pekeren til skrivebordet, har blitt “islamisert”.
Inspirert av kristne
Skaperen av operativsystemet, Mehdi Magnon, fortalte i et intervju til magasinet Techworld at formålet med Sabily var å “kunne samle alt på et sted”.
– Jeg lanserte Sabily-prosjektet da jeg oppdaget versjon 7.04 av Ubuntus operativsystem, og fant Ubuntus eget opplegg for troende kristne. Jeg tenkte det ville være en god ide å gi muslimer en Linux-distribusjon hvor mange islamske applikasjoner allerede kunne være installerte, slik at man ikke trengte å installere disse manuelt.
Ligget brakk
Selve operativsystemet har ikke gjennomgått noen aktive programvareoppdateringer siden slutten av 2011, og regnes mer eller mindre som brakk.
Shahzad Asghar Rana, norsk-pakistansk IT-gründer, synes ikke dette er overraskende.
– Om det har ligget brakk siden 2011, så sier det sitt om interessen for et slikt operativsystem. Det finnes et mangfold av applikasjoner som dekker et funksjonsområde for muslimer og de kan installeres på ulike operativsystemer og enheter, skriver han i en tekstmelding til Utrop fra en teknologikonferanse i Barcelona.
– Kommer det til å bli vanligere at sterkt troende vil anskaffe seg liknende operativsystemer?
– Jeg tror ikke det er sammenheng mellom PC-hverdagen til muslimer og eventuelt et slikt system, svarer han tilbake.
Halal IT
Ser man på ulike islamske nettfora, er teknologi et diskusjonstema også der. Enkelte bruker de nyeste teknologiene aktivt i religionsformidlingens tjeneste.
Al-Jamia Suffa-Tul-Islam, også kjent som Bradford Grand Mosque i Storbritannia, har nå i flere år tilbydt islamopplæring, både for muslimer og ikke-muslimer gjennom egen app-tjeneste. Formålet er å skape broer og kontakt, ifølge imam Mohammed Riaz.
– Vi viser folk hva vår religion handler om gjennom moderne teknologi, sa han i et intervju med lokalavisen Bradford Telegraph & Argus.
Ikke bare muslimer
Og bruken av religionsvennlig teknologi begrenser seg ikke til troende muslimer. Sommeren 2016 lanserte Samsung en “kosher-utgave” av sin seneste utgave av smart-telefonen for ultra-ortodokse jøder i Israel, uten “underholdning og voksen-innhold”.
Det å ha “kosher-mobil” er særlig velkomment blant unge ultra-ortodokse som vil gjøre karriere i IT-bransjen, og for dem som jobber med handel. Gjennom fleksible teknologiske løsninger unngår man at religiøs praksis utfordres av verdslige problemstillinger.
– Flere og flere rabbinere forstår nå at det er et behov for “beskyttede” smarttelefoner. Som et resultat øker bruken av mobiltelefoni hos den ultra-ortodokse befolkningen, sier Yisroel Cohen, journalist i den ultra-ortodokse avisen Kikar Hashabbat til Jerusalem Post.