– Det er jo alle slags forskjellige type mennesker som får barn med funksjonshemninger. Jeg tenkte lenge, og kom på at film er noe som alle liker, sier Shakoor.
På søndag startet filmfestivalen Abloom for sjette år på rad. De to første dagene vises barnefilmer, mens torsdag vil være en temadag med fokus på forbilder med funksjonshemninger . En av filmene som vises er regissert av Shakoor, og handler om døve Lubna Mehdi som i fjor ble tildelt prisen «året forbilde» av Barne-, ungdoms og familiedirektoratet.
Hun har startet organisasjonen Al-Islaah- Islam, som skal bedre kommunikasjonen mellom døve barn og deres foreldre, samt gjøre informasjon om islam tilgjengelig på norsk tegnspråk.
Ikke nok hjelp fra helsevesenet
Shakoor sier at hun selv gjør sitt beste med å være et forbilde. Hun har hatt mange samtaler med mødre som ikke helt vet hvordan de skal møte barnets ekstra utfordringer.
Hun beskriver hennes sønn Mohammed som en velsignelse i livet sitt, men hun husker godt hvor fortvilet hun var da hun ikke visste hvordan hun skulle ta vare på barnet sitt.
På grunn av lammelse i høyre halvdel av ansiktet, hadde Mouhammed store problemer med å suge melk og sove.
– De sendte oss hjem etter bare tre dager på sykehuset, med beskjeden om at lammelsen ville gå over etter seks uker. Ellers ga de ingen informasjon om hvordan jeg skulle takle lammelsen. Jeg gråt da jeg kom hjem.
Det var ikke første gangen legene hadde feilvurdert Shakoors situasjon. Tre dager tidligere, måtte Shakoor bråsnu etter er å ha blitt sendt hjem igjen fra sykehuset. Vannet hennes gikk midt i rundkjøringen på Carl Berners plass. Da hun etter noen dramatiske minutter som fødende kom frem til sykehuset var det fortsatt ingen leger som kom ut for å hjelpe. Hodet til lille Mouhammed lå i klem. Shakoor klemte hardt i hånden til en tilfeldig dame som kom bort for å hjelpe etter å ha sett oppstyret på parkeringsplassen. Da Mouhammed kom ut var han helt blå i huden.
Møteplass og samtalested
Etter å selv ha ringt helsesøsteren på Ullevål, fikk hun gradvis mer hjelp og informasjon. Likevel savnet hun hele tiden mer kunnskap om hvordan hun best kunne å ta vare på barnet sitt, spesielt fra mødre i samme situasjon som hun selv.
– Det er viktig å ha en møteplass hvor mødre i samme situasjon kan snakke sammen og hjelpe hverandre . I Abloom rådfører vi foreldre som har funksjonshemmede barn. De har alle slags typer bakgrunn, men ofte er det foreldre med minioritetsbakgrunn som kommer til oss. Noen ganger hjelper vi foreldre med å lese brev fra legen, og forteller dem hva de kan forvente av norsk helsevesen.
Selv fikk ikke Shakoor vite at hun kunne søke om legeerstatning før det var for sent. Hun fikk heller ikke vite at det er en egen avdeling på Ullevål som hadde spesialisert seg i fuksjonshemmning.
Inspirerer hverandre
Hvem vil du selv nevne som et godt forbilde?¨
– Hvis jeg skal nevne én, vil jeg nevne Åse Kleveland. Jeg møtte henne før ordførervalget i 1999 da hun delte ut brosjyrer for Arbeidepartiet. Neste dag ringte jeg nummeret som sto på Arbeiderparti-brosjyren og spurte etter Åse.
Kleveland selv nevner Shakoor som et av sine viktige forbilder den dag i dag. Hun har samarbeidet med Abloom i flere år, og skal på onsdag holde åpningstale for temadagen.
Shakoor ville spørre henne personlig om hvorfor hun burde stemme på Arbeiderpartiet.
– Jeg spurte henne hva Arbeiderpartiet ville gjøre for mine barn. Åse og jeg endte opp med å bli venner. Senere tok hun med meg og barna mine på Tusenfryd.