- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Niklasdagen regnes i store deler av verden som navnedagen til selveste julenissen, kjent i den engelsktalende verden som Santa Claus.
Opprinnelsen til julenissen kan man søke i legendene om helgenen St. Nikolaus (Niklas), som skal ha levd i Tyrkia på 200–300-tallet. Det oppstod tidlig mange legender rundt Nikolaus. Det ble fortalt at han var de svakes forsvarer i en tid med krig, nød og forfølgelse. Mange legender forteller om hvordan Nikolaus opptrer som den forkledte eller usette velgjører.
Nikolaus var sjøfolkenes venn som kunne redde dem i havsnød. Han var allikevel mest kjent som barnas beskytter. Han var den fremste til å hjelpe barn og unge når de eller foreldrene var i nød, og han ble derfor tidlig tilbedt som barns og unges helgen.
– Skolebarna på Ellisiv har ventet på denne dagen i et helt år. De vet at hvis de er snille og gjør gode gjerninger kommer St. Nikolaus på besøk, sier Zinaida Klepp, som er tilknyttet skolen, til utrop.no.
Gaver og kulturinnslag
I beste ukrainsk stil meldte helgenen sin ankomst til Ellisiv med bjeller.
– Han kom sammen med en engel og en djevel Barna lærte noen ukrainske sanger om Nikolaus. De minste førskolebarna spilte også et lite teaterstykke basert på et ukrainsk folkeeventyr som heter “Skinnvotten”. Niklas takket så alle barna for at de var flinke i løpet av skoleåret og jobbet hardt med å lære om ukrainsk kultur, tradisjoner og språk.