- Amerikanske Dion fant sitt musikalske uttrykk i Norge - 03.08.2018
- Polsk språklærer hjelper deg med å forstå deg selv - 24.07.2018
- Linda Vidala rapper for fri utfoldelse - 20.07.2018
Arabiske Filmdager, som finner sted 19-22 april, arrangeres i Oslo for åttende år på rad. Årets utgave er større enn noen gang. I løpet av fire dager kan skuelystne kinogjengere oppleve 21 filmer fra ulike land.
Festivalen viser utelukkende filmer fra og om den arabiske verden gjennom alt fra spillefilm, til dokumentarer og klassiske filmer fra regionen.
– For oss er det viktig å vise mangfold, så vi har alt fra rene underholdningsfilmer, såkalte «blockbustere», til mer seriøse dokumentarer som tar for seg ulike aspekter ved krig og konflikt i blant annet Syria. Uansett hva du er interessert i og hva slags type film du liker, så skal du i hvert fall finne minst én film for deg på programmet, forteller festivalens prosjektleder Kristian Takvam Kindt til Utrop.
Økende interesse
Den arabiske filmfestivalen har opplevd en voldsom økning i besøkende fra da den først ble arrangert i 2011. Da lå besøkstallet i underkant av 1000. I fjor derimot lot 4.500 kinogjengere seg friste av festivalens tilbud, og nå håper arrangørene å lokke til seg enda flere.
– Det er veldig gøy å se hvordan publikum har vokst og det er tydelig at det er stor interesse for å se arabisk film på kino i Oslo, så i år sikter vi på å bikke 5000 besøkende, forteller Takvam Kindt.
Akkurat som filmene er det mye mangfold med tanke på de oppmøtte som kommer for å oppleve det den arabiske regionen kan tilby på det store lerretet.
– Vi ser at det er folk med bakgrunn fra ulike arabiske land som kommer for å se på filmene, og som forteller oss at de setter pris på å ha muligheten til å se filmer produsert fra der de har røtter, og det er vi glad for. I tillegg ser vi også at det er mange filminteresserte eller Midtøsten interesserte nordmenn som kommer.
Arena for mangfold og debatt
I tillegg til å bidra til mangfold i norsk filmmiljø, har Arabiske Filmdager flere formål. Arrangementet anvendes blant annet til å støtte opp om uavhengige arabiske filmskapere ved å invitere dem til Norge arrangere møter med norsk filmindustri og produsenter.
Festivalen bruker også filmene som en måte å sette fokus på aktuelle sosiale og politiske problemstillinger i regionen. I denne sammenheng kombinerer de filmvising med samtaler og debatter med relevante personer. I år forteller Takvam Kindt at festivalen, gjennom dens filmprogram, hovedsakelig har to fokus.
– Det ene fokuset vi har i år er Syria, representert gjennom flere filmer fra landet som omtaler følgende av krigen i Syria på ulike måter. Et annet fokus er Israel og Palestina. En tilsynelatende helt fastlåst konflikt og som selvfølgelig har vært det veldig lenge. Her ser vi allikevel at det er utrolig mange spennende filmer som ser på den nåværende situasjonen og konflikten fra ulike ståsted.
I dokumentarer som tar for seg alt fra en liten opprørsgruppe i Nord-Syria som følger sivile som må ta til våpen mot egen regjering i Aleppos Fall, til en dokumentar om homofile syriske flyktninger som har flyktet til Tyrkia og som omhandler deres situasjon der i Mr Gay Syria, er det ingen tvil om at festivalen gir tilgang til filmer med veldig ulike innganger og perspektiv.
Fortjener å bli sett
I sammenheng med disse visningene vil det også være samtaler og debatter i etterkant som tar for seg ulike spørsmål som filmene tar opp, blant annet om utsiktene for å få til fredsforhandlinger både med tanke på Israel og Palestina konflikten og krigen i Syria.
Festivalen gjestes også av flere filmskapere, blant annet Mohamed Siam, en egyptisk regissør, produsent og fotograf, Faouzi Bensaïdi, en anerkjent marokkansk regissør, skuespiller og artist, og den syriske dokumentarfilmregisøren Nizam Najar.
For prosjektleder Takvam Kindt er det viktig å presisere at dette er en festival for alle.
– Vårt prosjekt er å vise at arabisk film er ikke noe som er for spesielt interesserte og som er utrolig opptatt av Midtøsten. Det er rett og slett utrolig mye god film som kommer fra disse landene og som fortjener å bli sett.
Arabiske Filmdager arrangeres på Vika kino 19-22 april.