Gir ut singel med «tangoens Ozzy Osbourne»

El Muro Tango og Omar Mollo slipper ny singel denne uken.
Foto: Per Ole Hagen
El Muro Tango har slått seg sammen med den legendariske Grammy-vinnende sangeren Omar Mollo, og 27. januar slipper de singelen «Nada».

Omar Mollo regnes som en av de største stjernene i tangoverdenen. «Nada» er første smakebit fra El Muro Tango og Omar Mollos kommende album som slippes i februar og feires med en Norgesturné.

For bandet er det en ære å få lov til å samarbeide med Mollo, som sees som en tangolegende.

– Ikke bare har han vunnet en rekke internasjonale Grammy’s og anses som en helt i Sør-Amerikas gater, han blir også ofte referert til som «tangoens Ozzy Osbourne». Det føles nesten uvirkelig at en musiker fra Norge skal gi ut et album sammen med en verdensstjerne som «Mollo». Jeg er utrolig spent på hvordan singelen «Nada» vil bli mottatt internasjonalt, forteller fiolinist og frontmann Karl Espegard via en pressemelding.

Egen vri på klassiker

Sangen «Nada» er en av de store klassikerne innen tango-sjangeren, og ble først publisert i 1944 med musikk av José Dames og tekst av Horacio Sanguinetti.

I dag finnes utallige innspillinger av låten, omtrent samtlige av de store argentinske tangoorkestrene og sangerne har gjort sine egne versjoner, og nå er det El Muro Tango’s tur.

– «Nada» er en klassiker vi lenge har ønsket å ha på repertoaret, og det er en glede å ha med selveste Omar Mollo som vokalist. Blant de mange tangotekstene som fremkaller tapt kjærlighet, er «Nada» en av de aller beste og mest smertefulle. Musikken er vakker, full av nostalgi og melankoli, sier Espegard før han fortsetter:

– I teksten fortelles det om en person som vender tilbake til sin gamle flammes barndomshjem med et lite håp om å vinne henne tilbake. Ved ankomsten finner han ikke noe annet enn et tomt hus, det eneste som er igjen er edderkopper som spinner sine tråder. Selv ikke rosebuskene er det liv i. Han aner ikke hvor hun er eller om hun fortsatt er i live, og han innser at det ikke lenger er noe håp om å vinne henne tilbake. Tapt kjærlighet etterfulgt av sorg er jo en tematikk de fleste kan kjenne seg igjen i.

Fant hverandre på nett

I 2020 hadde El Muro og Mollo også en turné, midt under første og andre pandemi-nedstengning i Norge.

I 2018 intervjuet Utrop bandet for første gang. Tre år tidligere fant musikerne Karl Espegard, Åsbjørg Ryeng og Juan Pablo De Lucca hverandre på nett grunnet interessen for tangoen.

Espegard, som i årevis hadde utviklet et lidenskap for Argentina og tango, og bandeonist Åsbjørg Ryeng ble kjent med Juan Pablo.

– Juan Pablo tok kontakt med Åsbjørg på nett, og deretter ringte hun meg. Så fortsatte vi å snakke sammen alle tre. Jeg chattet med ham, fortalte ham at jeg var fiolinist, og at jeg hadde vært med på tangoensemblet Orquesta del Centenario. Juan Pablo bodde på den tiden i Hamburg, var i Oslo fra januar-april 2017 og flyttet til Berlin i mai. Etterhvert vokste frem idéen om å få til et mer fast samarbeid mellom oss tre, sa Espegard til Utrop.

Juan Pablo ble kommer fra en kjent tangofamilie i Buenos Aires, og hevdet El Muro skulle være et prosjekt som skal ta tangoen ut til folket.

– Jeg tenker at vi kanskje hadde funnet hverandre, selv uten nettet. I den moderne globale verden er livet mer transnasjonalt og mobilt enn noensinne. Tangoen som min bestefar, og mange andre fra hans generasjon fremførte i innestengte huslokaler i Buenos Aires har nå nådd ut til alle verdenshjørner.