Film:

Mr Gay Syria gir unikt «skeivt» perspektiv

Syriske LHBT-personer i fokus i dokumentarfilmen Mr. Gay Syria.
Foto: Faksimile
I dokumentarfilmen Mr. Gay Syria opplever vi en skjønnhetskonkurranse ulikt noe annet. Her er det ikke perfekt sminke og antrekk, velpolerte taler og drømmen om tiaraen som står i fokus – her er det retten til egen eksistens uten forfølgelse som er den ultimate premien.

I et beskjedent lokale i Istanbul arrangeres Mr. Gay Syria for første gang i historien. På scenen står fem unge, modige syriske flyktninger som for første gang kan feire sin legning, og reaksjonen er applaus og ikke undertrykkelse.

Her er målet for de håpefulle deltakerne samt mannen bak arrangementet, LHBT-aktivisten Mahmoud Hassin, å utgjøre en forskjell for syriske LHBT-personer ved å skape bevissthet og synlighet rundt situasjonen til skeive flyktninger.

Det samme kan sies om filmens skaper og regissør, tyrkiske Ayse Toprak, som har jobbet og studert i New York, London og Doha. Hun har også siden 2011 produsert dokumentarer for Al Jazeera i hjemlandet. Gjennom hennes nære portrett av mennene som deltar i konkurransen, viser hun et aspekt ved livet som syrisk flyktning vi sjeldent har sett.

Vi burde søke asyl på en annen planet.

Dokumentarfilmen, som hadde norgespremiere på Vika kino i Oslo i april, under festivalen Arabiske Filmdager, har gått sin seiersgang på ulike festivaler rundt om i verden.

Smerte og sorg
– Fortvilelse førte meg til mot. Det forteller den 24 år gamle frisøren Hussain når han blir intervjuet av arrangørene bak skjønnhetskonkurransen om hvorfor han valgte å delta.

Syriske LHBT-personer i fokus i dokumentarfilmen Mr. Gay Syria.
Foto : Faksimile

Det blir Hussain som går av med seieren, og som med det blir verdens første Mr. Gay Syria. Ulikt de andre deltakerne som har dans som sitt talent, er det en følelsesladet fremføring av et brev der Hussain «kommer ut av skapet» til sin mor som gjør sterkest inntrykk på dommerne.

– Du satte ord på vår felles smerte og sorg, sier en av dommerne.

Frisøren Hussain formidler et scenario som ikke er mulig for ham ettersom han lever et dobbeltliv, ett som gift familiefar i et strengt religiøst miljø, og ett som en del av LHBT-miljøet i Istanbul og som deltaker i Mr. Gay Syria.

Nyansert bilde 
Livet for den nybakte vinneren står i sterk kontrast til tiaraen, glitteret, glamouren og applausen han får på scenen. Det gjelder også de andre deltakerne og syriske LHBT-flyktninger generelt, som kun utgjør en liten prosentdel av de om lag 3,5 millioner syriske flyktningene som i dag befinner seg i Tyrkia.

Filmen skildrer nemlig livene til Hussain og de andre deltakerne i deres reise for å kunne representere Mr. Gay Syria på internasjonalt nivå. Vi får et innblikk i et lite miljø preget av sterke vennskap og en bestemt kamp for å bedre egen situasjon og livsutsikt. Historien om Mr. Gay Syria og hans venner viker ikke unna smerten og nederlagene som de møter på, men er forfriskende ved at den også fokuserer på latteren, kjærligheten og fremtidsoptimismen.

– Vi burde søke asyl på en annen planet, spøker skjønnhetsdeltakeren Omar når han diskuterer mulighetene for å komme seg ut av Tyrkia og Istanbul, som til tider oppleves som truende og farlig for den skeive syriske minoriteten.

Panelsamtale med tyrkiske journalisten og aktivisten Omer (til venstre), Omar Alkateb som medvirket i filmen(i midten), og Skeiv Verden representant Joseph Mardelli (til høyre) etter filmvisningen.
Foto : Lucy-Emilie Andersen

Omars største drøm er å bli gjenforent med mannen Nader i Norge. I en situasjon som virker vanskelig og undertrykkende, gir Omars historie et av filmens lysglimt ettersom hans drøm går i oppfyllelse i løpet av filmen. For Hussain, som er bundet av forpliktelser til familien og som får problemer med å skaffe visum til Malta der Mr Gay-deltakerne møtes, blir ikke veien fremover like enkel. Fremgang og nederlag formidles side om side i et nyansert bilde av vennegjengens tøffe virkelighet i Istanbul.

Hverdagslig
Mr. Gay Syria gir et intimt, hverdagslig og på samme tid ekstrordinært blikk på en gruppe mennesker hvis stemmer sjeldent blir hørt, og hvor sorg, skuffelse og latter går hånd i hånd.

Filmvisningen, som er et samarbeid med Skeiv Verden, ble etterfulgt av en panelsamtale ledet av Skeiv Verden-representant Joseph Mardelli. Med i panelet var også Omar Alkateb som medvirket i filmen. Hovedtemaet for paneldiskusjonen var hvordan det er å være skeiv flyktning, spesielt med tanke på manglende lovverk som beskytter LHBT-flyktninger i Tyrkia, og om hvorfor det er viktig å vise skeive perspektiver fra den arabiske regionen.

Om filmen:

År: 2017
Land: Tyrkia, Tyskland, Malta, Frankrike
Regissør: Ayse Toprak
Manus: Ayse Toprak
Fotograf: Hajo Schomerus
Språk: Arabisk
Undertekst: Engelsk
Spilletid: 85 min