Nytt blikk på verdenskjent jødisk maler


Foto: Carl Van Vechten/Library of Congress
17. mars åpner utstillingen Marc Chagall - Verden i opprør ved Henie Onstad Kunstsenter.

Kunsthistorien regner Chagall er en av de mest berømte kunstnerne i den europeiske modernismen.

 

– Utstillingen løfter fram en annen og mindre kjent side av Chagall. Det er en sterk fortelling om et liv og en kunst som i stor grad ble påvirket av den politiske og sosiale uroen i Europa på 1900-tallet. Det er et spesielt bidrag til kunsthistorien, sier Caroline Ugelstad, kurator for utstillingen og direktør for samling og utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter til Henie Onstad Kunstsenter.

I mars åpner utstilling om Marc Chagall ved Henie Onstad Kunstsenter.
Foto : Bent René Synnevåg

Livet og arbeidet til Chagall ble dypt påvirket av nasjonalsosialismens kunstpolitikk og holocaust. På 1930-tallet undersøkte arbeidet hans den stadig mer aggressive antisemittismen i Europa, og i 1941 ble han smuglet ut av Frankrike til USA. I løpet av disse årene berører kunstverkene hans sentrale og aktuelle temaer som identitet, hjemland og eksil.

– Chagall skiftet oppholds- og arbeidssted flere ganger i årenes løp. Noen ganger var det frivillig, andre ganger var han nødt. Han ble statsløs flere ganger, og brukte også Nansenpasset. Utstillingen viser hvordan Chagall ga seg i kast med å finne et dekkende visuelt språk for sine egne opplevelser under andre verdenskrig og for holocaust, samtidig som den tar opp erfaringer som rammer mange i dag, sier hun.

Verkene lånes fra en rekke internasjonale museer, og fra offentlige og private samlinger – inkludert Centre Pompidou i Paris, Moderna Museet i Stockholm, Musée National Marc Chagall i Nice, Estate Ida Chagall/Michel Brodsky, Paris/Basel, Sprengel Museum Hannover, Tel Aviv Museum of Art og Tate Modern i London.