- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
Kunsthistorien regner Chagall er en av de mest berømte kunstnerne i den europeiske modernismen.
– Utstillingen løfter fram en annen og mindre kjent side av Chagall. Det er en sterk fortelling om et liv og en kunst som i stor grad ble påvirket av den politiske og sosiale uroen i Europa på 1900-tallet. Det er et spesielt bidrag til kunsthistorien, sier Caroline Ugelstad, kurator for utstillingen og direktør for samling og utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter til Henie Onstad Kunstsenter.
Livet og arbeidet til Chagall ble dypt påvirket av nasjonalsosialismens kunstpolitikk og holocaust. På 1930-tallet undersøkte arbeidet hans den stadig mer aggressive antisemittismen i Europa, og i 1941 ble han smuglet ut av Frankrike til USA. I løpet av disse årene berører kunstverkene hans sentrale og aktuelle temaer som identitet, hjemland og eksil.
– Chagall skiftet oppholds- og arbeidssted flere ganger i årenes løp. Noen ganger var det frivillig, andre ganger var han nødt. Han ble statsløs flere ganger, og brukte også Nansenpasset. Utstillingen viser hvordan Chagall ga seg i kast med å finne et dekkende visuelt språk for sine egne opplevelser under andre verdenskrig og for holocaust, samtidig som den tar opp erfaringer som rammer mange i dag, sier hun.
Verkene lånes fra en rekke internasjonale museer, og fra offentlige og private samlinger – inkludert Centre Pompidou i Paris, Moderna Museet i Stockholm, Musée National Marc Chagall i Nice, Estate Ida Chagall/Michel Brodsky, Paris/Basel, Sprengel Museum Hannover, Tel Aviv Museum of Art og Tate Modern i London.