- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
For Oslo-fødte Karoline, som har tatt master i organisasjonsledelse, studert psykologi og utdannet seg til sersjant, er det å gå inn i kulturbransjen en nygammel erfaring.
– Fordi jeg vokste opp med min mors side av familien har jeg levd et veldig norsk liv. Etter hvert som jeg ble mer interessert i den mexikanske bakgrunnen, ble jeg også følgelig mer opptatt av latin-amerikansk kultur, og i 20-årene begynte jeg å danse salsa. Jeg ble veldig opptatt av å henge sammen med folk i latino-miljøet.
I over ett år har hun hatt hjemmekontor. Klesvask og middag har gått sammen med å lage budsjetter, og booke artister til det nye prosjektet hennes, Kafe SYNK.
Jeg ser ikke dette kun som en jobb, men som en vinn-vinn-situasjon.
– Seriøsiteten og omfanget har aldri skremt meg. Når jeg jobber med noe som jeg føler genuint engasjement for, føler jeg ofte at ting går av seg selv.
Hjertebarn
Som enkvinnes-foretak har ikke Leon noe administrasjon å forholde seg til, noe hun ser på som et pluss.
– Kafe SYNK er mitt hjertebarn. Alt det som kommer inn av midler går til artistene og til lokalleie, noe som er et målkrav fra Kulturrådet. Jeg ser ikke dette kun som en jobb, men som en vinn-vinn-situasjon. Jeg får administrere på egenhånd en konsertscene, fremme kunst av god kvalitet, og artister som ellers ikke har stort nettverk, får kommet seg på scenen.
Stereotyp kultur
Som kulturplass ytrer Karoline et ønske om at Kafe SYNK skal bli et sted hvor særlig etniske nordmenns kulturelle stereotypier skal bli utfordret.
– Har man i Norge for stereotype oppfatninger om hva latino-kulturen skal være?
– Jeg tenker mange kan ha gode intensjoner, men at det kan ofte ende opp med et kulturprodukt som ikke helt representerer bredden i hva som egentlig er latinamerikansk-kultur. At det kan ofte bli mye reggeaton eller andre sjangre som ofte forbindes som “typisk latinsk”. Vi har faktisk gode musikere, også her i Oslo og Norge.
Synkronisert profil
1. september har hun den første artisten på plass på Sentralen, hvor Kafe SYNK har fått leie lokaler, det cubanske bandet Son Clave.
– Vi kommer i løpet av høsten også til å få besøk av El Muro, et band med både nordmenn og argentinere som spiller moderne tango, og Inti Fusion, som spiller tradisjonell indiansk boliviansk musikk med en blanding av norske og irske folketoner.
Etter en testperiode i fjor er ikke bare lokalene klare. I tillegg skal kulturscenen i løpet av høsten offisielt lansere egen webside, som allerede er publisert.
– Her blir det uansett mye å gjøre. Men jeg har tro på dette, og vi må ha tro på slike tiltak som fører folk sammen og skaper mer samhold i tider hvor det trengs.
Selve navnet har også et formål.
– Jeg tenker på “synk” som i synkronisering. At artisten må være synkronisert med publikum, slik jeg som danser ofte forkuserer på å være synkronisert med musikken.
Kunstnerisk integrering
Leon har alltid hatt lyst til å gjøre noe på kulturfeltet som inkluderer flest mulig.
– Kafe SYNK har etnisk norske og andre interesserte i latino-kulturen som hovedmålgruppe. Jeg har også lenge ønsket å få til et kulturtilbud for barn og familier.
Karoline ser på seg selv som målrettet. Hun vil ha mange og ulike mennesker i samme kulturhus. Hun vil også ha inn visuell kunst, i tillegg til konsertscenen.
– En av utfordringene i Norge er at vi har veldig markerte skiller i kulturlivet. På den ene siden har vi utelivs- og konsertscener som er stort sett kun for voksne, og så har vi rene barneprosjekter. Kafe SYNK skal være et sted hvor du kan komme både med venner eller med ungene. Få familiene, spesielt barnefamiliene ut av husene og i caféene, selv når det er kaldt og mørkt ute.