- Ny singel fra Rambow om ærlighet - 02.11.2024
- Riksadvokaten henlegger Rahavy-saken - 02.11.2024
- Oslo World UNG: BRITZ, Malik, Adama Janlo - 01.11.2024
Oslo Colour Festival hadde i fjor 2500 deltakere, hvor mer enn 400 frivillige samlet seg på denne fargesprakende feiringen av mangfold, inkludering og samhold.
– Festivalen, som vi avholdt første gang i 2022, trekker sin inspirasjon fra Holi-festivalen i India, som er en feiring av kjærlighet og farger. Dette bringer vi med oss inn i Oslos fargefestival, sier mediesjef Navneet Pandey til Utrop.
I år forventer han opptil 4000 eller flere på plass.
– Vi kommer til å ha dans og kulturinnslag preget av norsk-indisk fusjon, samt matservering, som første del av programmet. I de neste to timene skal vi ha fargefest.
Feirer mangfoldet
Sentralt i fargefestivalen står det å feire mangfoldet, ifølge Pandey.
– I India er Holi allerede preget av det indiske mangfoldet. India er ikke bare et land, men nesten en verdensdel bestående av ulike etniske grupper som er egne nasjoner. Nå vi skal feire her i Oslo så fokuserer vi på mangfoldet i Norge. Vi skal vise frem ulike kulturer som holder til her i landet, og hvordan de fremstår samlet. Vi skal vise frem mangfold på kjønn, alder og bakgrunn. I Holi feirer hele familien sammen.
Våren står også sentralt i feiringen, sier han videre.
– I India markere Holi starten på de varme årstidene. Fargen som folk bruker kommer fra blomster og planter. I Oslo i mai vil det også blitt varmere.
– Fargebruken er også et uttrykk for enhet i Holi. Alle, uansett etnisk bakgrunn, kjønn, og økonomisk status farger ansiktet og kroppen. For oss i Oslo Colour Festival er det viktig å ta med seg dette samholdet videre, og ikke minst lære samhold til de yngste generasjonene.
En kreativ møteplass
Navnit Kaur Kahlon var konferansier under fjorårets festival. For henne er det viktig å ha festivalen som en kreativ møteplass, hvor folk fra ulike kulturer skal komme sammen.
Kahlon har erfaring med likestillings- og mangfoldsarbeid i ulike idélle organisasjoner. I år er hun også frivillig i Oslo Colour Festival.
– For meg er dette noe jeg har et lidenskapelig forhold til. Å være med på arenaer hvor man knytter folk sammen og vise fordelene ved å ha et mangfoldig miljø er superspennende. I fjor jobbet jeg mer med nettverksbygging, mens i år jobber jeg med markedsføring, sier hun til Utrop.
I Holi og fargefestivalen i Oslo er budskapet det samme, sier hun.
– Vi skal bringe folk sammen, uavhengig av hvem man er. I India har alle kulturer sin versjon av Holi. Selv tilhører jeg sikh-samfunnet, mens Navneet er hindu. Samtidig er entusiasmen for Holi den samme.
Kommuniserer på norsk
Kahlon sier det har vært morsomt og lærerikt å etablere en norsk versjon av denne indiske fargefestivalen.
– Jeg har blitt kjent med personer fra ulike kanter av India, her i Norge. Vi har flere hundretalls frivillige som har blitt godt sammensveiset. Ofte samler man i kulturarrangementer gjerne folk fra samme tilhørighet. område eller religion. Her har vi folk som snakker såpass ulike språk, at om vi skal kommunisere sammen gjør vi det enten på norsk eller engelsk. India er så stort at fra nord til sør føles det som om man har gått et helt kontinent.
Ikke helt indisk
Fargefestivalen i Oslo blir videreført, men ikke i helt samme “indiske stil”, sier Kahlon.
– Festivalen blir litt vår egen, litt norsk også, og det er jo meningen, siden vi bor her og er alle litt norske.
Festivalen på Valhall vil vare i noen timer, mens i India går Holi-feiringen i en hel dag.
– I India er det slik at når man går ut av huset så møter man naboen eller ukjente som vil kaste litt fargepulver på deg. Fargepulveret er organisk og blomsterbasert, som det har vært fra gammelt av. Folk er hyggelige og spør om de kan få lov til å kaste farge. Under Holi-feiringen nylig var jeg for opptatt til å kunne feire, og takket nei til å bli farget. Men jeg deltok i gleden. Folk tok ikke seg nært av dette.
Smak og dans
Her i Norge vil vi være begrenset av tid og kultur. Likevel skal man beholde essensen rundt festivalen,
– Vi gjør ting annerledes her, så vi har tenkt å kombinere de to kulturene. Holi-delen vi tar med oss skal handle spesielt om kultur, mat og musikk. Ha opptredener og lære folk om indisk mat og kultur. Fargefeiringen og opptredene kommer enten til å være innedørs i en telt eller ute, alt etter været.
– For oss er dette en festival som har som formål å bringe glede, og hvor vi skal være inkluderende, hvor alle skal føle seg som en del av festivalen, og at de kan gjøre den til sin egen. Så har vi jo også et ønske om at festivalen skal utvikle seg videre i de kommende årene, sier hun.