- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
I vår er det premiere på barnehageforestillingen «Verdens rikeste mann og kakaotreet» på Melahuset.
Stykket er skrevet og fremført av Raymond Sereba, som er danser, musiker og forteller, og baserer seg på en idé og et konsept av Khalid Salimi.
I stykket blir barna tatt med tilbake i tid og får høre to hittil ukjente fortelleringer; en om kongen Mansa Mussa og en historie om et kakaotre.
– Idéen bak stykket er et alle goder er verdens goder, om det er i Asia, Afrika, Amerika eller Europa. I noen hundreår har vi glemt disse fellesgodene. Gjennom slike fortellinger skal vi bygge opp et helt annet type fellesskap for fremtiden, sier Khalid Salimi til Utrop.
Han mener grådighet har gjort at mange har glemt tankegangen som fremmer fellesskap.
– For mange er blitt opptatt av å plyndre, og glemt at rikdom handler om et fellesarv. Stykket tar opp denne problemstillingen og fokuserer på medmenneskelighet som viktig motverdi.
Salimi sier han gleder seg til barnepublikummets reaksjoner på stykket.
– Vi vet at barn kommer med ærlige reaksjoner, og at det vil være en viktig del av forestillingen.
– Var rikere enn vår tids mangemilliardærer
Raymond Sereba er opprinnelig fra Elfenbenskysten og har bodd i Norge siden 1983, etter at han fikk visum til Norge som spesialist på afrikansk kunst.
Flere års efaring med dans og skuespill har ført til opptredener i Norge og utlandet. Stykket han skal presentere på Melahuset er basert på historien til Mansa Musa, kongen for Mali-riket på 1300-tallet.
Historiske kilder beskrev rikdommen hans som “ufattelig”, og Mali-riket skal angivelig ha hatt nesten halvparten av verdens gullreserver under hans regjeringstid. Flere historikere hevder Musa skal ha vært verdenshistoriens rikeste hersker, og kalkulert at formuen hans ville i dag tilsvare 400 milliarder dollar.
– Om han hadde levd i dag, ville han ha vært rikere enn Elon Musk og Bill Gates.
Vil nyansere forestillinger om Afrika
For Sereba er det viktig å komme med nyanserte forestillinger i stykket.
– Historien om Mansa Musa kan motvirke negative stereotypier om Afrika og afrikanere, og kan være positiv historielæring for barn. Så vet jo mange barn ikke hvor sjokoladen kommer fra, fra kakaoen som i sin størstepart dyrkes i Afrika sør for Sahara.
Som Salimi gleder han seg til barnepublikummets reaksjoner.
– Jeg ser frem til å se hvordan tankene som ligger bak stykket vil nå dem, om hvordan historien om Mansa Musa, verdens rikeste konge, kommer til å gi dem nye tanker, sier han.
Som del av barnesatsingen
Tonje Lacher som er kommunikasjonsansvarlig for Melahuset forteller Utrop om at stykket går inn i Melas satsing på barn både på Melahuset og Melafestivalen.
– Hvorfor satser dere på et barnepublikum?
– Det er et tydelig behov for et variert og kvalitativt kulturtilbud for barn og det er også viktig at barna får høre historier fra andre kulturer og tradisjoner. Barn er fremtidens utøvere og publikummere og med satsningen vår, MelaFantasi, ønsker vi å skape gode kulturopplevelser, samt bidra til å styrke barns kulturforståelse og kulturinteresse.
Høyt kunstnerisk nivå og mangfoldig fokus
Oslo Melafestival har i alle år hatt et eget program for barn, MelaFantasi, og siden 2019 har man også hatt et helårstilbud for barn på Melahuset.
– Programmet er variert, av høy kunstnerisk kvalitet og speiler det mangfoldet Norge representerer.
– Hvilke flerkulturelle perspektiver skal komme frem i forestillingen?
– Forestillingen «Verdens rikeste mann og kakaotreet» er et bestillingsverk som ble initiert av direktør for Melahuset og Oslo Mela Festival, Khalid Salimi og med det målet om å øke forståelsen for hva det er som er vår felles kulturarv, den er ikke bare nordisk eller europeisk, men inkluderer også historier fra blant annet Afrika og Asia. Det er viktig at alle barna har mulighet til å oppleve sin kulturelle arv og får muligheten til å utforske flere av historiene, rytmene og sangene som finnes i verden.
Skal ha bredt program
– Vil dere satse på flere forestillinger med flerkulturelt perspektiv utover året?
– Denne forestillingen skal vises på Melahuset både denne våren og flere ganger igjen til høsten. På Melafestivalen skal vi ha et bredt og variert barneprogram alle dagene. Her blir det både konserter og danseforestillinger, i tillegg til aktiviteter der barna kan delta og lære både nye og gøyale ting.