- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
– Jeg ville være helten i mine egne sanger, er den fransk-armenske artistens kanskje mest berømte sitat.
Aznavour, kjent for store internasjonale hits som “She”, “Yesterday When I Was Young” og “For Mama” gikk bort som følge av et hjerteinfarkt, kunne hans agent melde, skriver underholdningsmagasinet Variety.
Aznavour solgte mer enn 180 millioner plater og opptrådte i mer enn 60 filmer, i løpet av en nesten 80 år lang artistkarriere. Han ble ofte omtalt som “den frankofone verdens Frank Sinatra” på grunn av den stilistiske likheten mellom ham og amerikaneren.
Jeg ville være helten i mine egne sanger.
Som niåring opptrådte han for første gang, men det var først i 20-årene han fikk sin store sjanse, etter at den franske sanglegenden Edith Piaf oppdaget ham på en parisisk nattklubb, og valgte å ta ham med på turné i Frankrike og USA.
Verdensartist og forsvarer av minoriteter
Også i foreldrenes opprinnelsesland Armenia har han blitt hedret. Gutten som skulle bli kjent for verden som Charles ble født i Paris i 1924 som Shahnour Vaghinag Aznavourian. Foreldrene hans utvandret til Frankrike som krigsflyktninger i kjølvannet av ottomanernes krigføring og antatte folkemord på armenerne under første verdenskrig. Det var den musikalske anlagte faren Mikhail som introduserte ham for musikken.
Samtidig gjorde ikke Charles seg bare bemerket som artist, men som humanist. Under nazistenes okkupasjon av Paris og Frankrike skjulte Aznavour-familien, med fare for eget liv, franske jøder og motstandsfolk. For denne innsatsen fikk Charles og søsteren Wallenberg-medaljen, siden de var sterkt delaktige i redningsarbeidet. I sine eldre dager opprettet han også en stiftelse i eget navn for å hjelpe Armenia humanitært.
I 1972 ga han også ut sangen Comme ils disent, som regnes som den første franske sangen som åpent tar opp homofili som tema, på et tidspunkt hvor dette ennå var sterkt tabubelagt.
Aznavour ble i løpet av sin lange karriere kjent som en verdensomspennende artist, og sang både på fransk, italiensk, engelsk, spansk, tysk, russisk og morsmålet armensk. Konserten hans 19. september i år i Osaka skulle vise seg å bli den siste.
I en Twitter-melding skrev Frankrikes president Emmanuel Macron etter å ha fått vite om sangerens dødsfall:
– Charles Aznavour fulgte tre generasjoner i glede og sorg. Hans mesterverk og unike innflytelse vil overleve ham i lang tid fremover.