- Norskpolakker viser solidaritet med LHBTQ+ personer i hjemlandet - 13.08.2020
- Polakker fikk ikke stemt: Posten beklager feil - 31.07.2020
- Polakker i Norge testes ikke for korona - 07.04.2020
– Klubben handler om at de ungene skal ha det bedre, sier daglig leder Sindre Andresen.
For fire år siden hørte han hvor mange barn vokser opp i fattigdom på Nedre Tøyen. Da sa han opp jobben sin i Groruddalen og ble med på Tøyenløftet.
Han forklarer hvorfor Tøyen Sportsklubb er «landets viktigste klubb». Vi møter han på Tøyen, på Aktivitetshuset K1:
Flytter du mer enn to ganger, har det direkte effekt på om du klarer videregående.
– Vi er ikke sportsklubb. Klubb. Vi er ikke opptatt av prestering. Idretten er bare et verktøy for å oppnå et større mål: at alle barna skal fullføre videregående skole. Det er det vi tenker på når vi organiserer timer for treåringer, sier han.
– Og veien dit går gjennom foreldrene, sier han.
Barna ruller, voksne skravler
Klubben har i dag godt over 1000 medlemmer. Nedre aldersgrensa ligger på 3 år. Ikke vanlig i en sportsklubb. Men så er poenget at foreldre skal møtes, ikke at ungene skal bli Norgesmestere, får vi vite.
– Mens barna ruller rundt på en madrass, må mamma og pappa være der på den benken. Vi vil at de skal ta seg en kopp kaffe og skravle. Vi har lært at det er det som har verdi og direkte effekt på skolen.
Med røtter i Tøyen skole
TSK samarbeider tett med Tøyen skole. Ideen er å bremse den høye mobiliteten som har vært skolens største problem. Her flytter nemlig en av tre innbyggere hvert år. Dette påvirker barna negativt, forklarer Andresen.
– Flytter du mer enn to ganger, har det direkte effekt på om du klarer videregående. Meningen er at barnefamilier må bli boende, og slå røtter. Boligpolitikk er avgjørende, ja. Men det handler også om tilbud til barnefamilier. Uten det, har de ressurssterke ikke lyst til å bli her lenger. Til og med muslimer sendte sine barn til den katolske skolen St. Sunniva, bare for å unngå Tøyen skole. Men de siste tre årene har antall barn på skolen nesten doblet seg, sier Andresen.
Domino effekt
Når foreldrene er med på treningene, treffer de andre som har bestemt seg for å bli på Tøyen. Kanskje blir det lettere å tenke den samme tanken.
– Vi drar på cuper i helgene, samlet, fra skolen. Det handler om å bygge stolthet. Rektor og lærere er der, og det er der vi møter pappaene vi aldri ser på foreldremøte fordi de er ute og kjører taxi. Vi prater mye om skolen ved sidelinja mens vi heier på ungene. Det er verdien av det som skjer utenfor banen som er vår største suksess, sier Andresen.
Nylig kom resultatene fra en brukerundersøkelse som TSK gjennomførte blant foreldrene i klubben.
Nesten 80 prosent sier at klubben bidrar til at de ønsker å bli boende i bydelen. 2 av 3 foreldre sier at klubben bidrar positivt i valget om å beholde barna på Tøyen skole.
Bedre hverdag – bedre fremtid?
Bengt Andersen ved OsloMet forsker på minoritetsungdommer i hovedstaden. Ifølge han er egne undersøkelser av den typen som TSK har gjennomført ikke uten mening. Samtidig er det viktigere å la uavhengige forskere bruke vitenskapelig metode for å finne ut i hvilken grad områdesatsing virker.
– Ingen av områdeløftene i Norge har bestilt sånne vurderinger, utenom konsulentrapporter. Man forsker ikke på områdesatsing og dette gjør meg skeptisk, sier forskeren.
Han tviler på at tiltak av denne typen kan stanse mobiliteten på Tøyen. Det forbedrer barnas hverdag, men samtidig har tiltakene lite å si når det gjelder deres reelle livssjanser, sier Andersen.
– Tøyen kommer fortsatt til å ha høy mobilitet fordi barnefamilier vil flytte. Dette er strukturelle problemer som midlertidige tiltak ikke kan løse.
Rektor ved Tøyen skole, Terje Andersen, er enig i at svaret ligger i strukturelle løsninger.
– Det handler kun om boligpolitikk. Disse barna må ha stabilitet i livet sitt og ikke måtte flytte hvert tredje år fordi de bor i kommunale boliger, mener rektoren.
Ifølge klubbleder Andersen er Tøyen Sportsklubb er i hvertfall med på å skape denne stabiliteten.
– Barna lærer seg samvær. Vi har de samme reglene som på skolen, men vi har en viktig fordel: disse barn er der fordi de har lyst. Og vil de bli med, da må de følge reglene. Det at de gjør det fra klokken 8 til 20 har en kjempeverdi, mener Andersen.
Bra start
Områdeløfte eller ikke, hvilke tips vil han gi til innbyggere andre steder i byen som har lyst å starte opp fritidsaktiviteter for barn?
– Neste gang du er på bydelsfest, må du spørre folk hva de ønsker seg, anbefaler Sindre Andresen.
– Finn ut hva slags ressurser som er tilgjengelige, hvem som kan hva. Ta kontakt med nærmeste skole eller bibliotek.
– Det er trygt å sende barna der. Det var rektoren på Tøyen som fortalte foreldrene om ideen vår først. Jeg synes det er viktig å samarbeide med andre klubber. Vi har hentet mye fra Furuset som har drevet med dette i flere år, sier Andresen.
– Barn kan finne ut hva de liker på trening en gang i uka. Vil de fortsette, må de trene oftere. Da sender vi dem videre til mer avanserte klubber. Alt vi driver med handler om at barna skal få en start, sier Andresen.