- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
I lokalene til Lilleaker folkehus var det hyllest til hindugudinnen Durga, med lovsang, matservering og sosialt samvær.
For de fremmøtte norsk-bengalere var det viktig å holde i hevd tradisjonene fra det som kanskje er hinduismens største feiring av en enkeltgud, i form av festivalen Durga Puja, også kalt Durgotsav.
– I år er det andre år på rad at vi feirer, så dette er en viktig anledning for oss, som ikke er et så stort miljø i Norge, å samles. På bengali betyr ordet Durgotsav folkefest, mens ordet puja sikter til selve det religiøse ritualet, når en hinduprest holder seremoni, sier Surojit Das, talsperson for foreningen Oslo Probasee Bangali.
Her er det kunst, farger og mat. Vi bengalere er veldig glade i mat. Så alt i alt er dette en viktig høytid å feire.
Hjemkomstfest
– Vi feirer Kali, som er sjefsgudinnen for oss bengalere. Vi feirer hennes kvinnelig mot og intelligens i kampen mot ondskapen i form av demonen Ravana. Hun overlistet denne mannen og kom tilbake fra himmelen med sine fire barn, så vi ser dette som en slags hjemkomstfest.
I India er Durga Puja stort, særlig i Bengal, og kan sammenliknes med julehøytiden i Vesten. Og i likhet med gudinnen er det mange vanlige troende som feirer henne, og sin egen “hjemkomst”.
– I Bengal er det vanlig å ta fri opp til en hel uke for å feire høytiden. For folk er dette også en samlende høytid, hvor man treffer igjen venner og familie som man ikke har hatt tid til i løpet av året. I Durgotsav er det meningen å dele på både mat og gode opplevelser. Klasseskiller viskes vekk, og man tenker mer på vi fremfor du og jeg. Det er kanskje den viktigste lærdommen med festivalen, sier Surojit.
Viktig kulturarv
I Oslo klarte man å pakke festivalen inn i et tredagersprogram, hvor foreningen blant annet fikk besøk av den indiske Idol-deltakeren, tv-skuespilleren og sangeren Emon Chatterjee.
– Vi gjør dette mest for barna, for at de ikke skal miste viktige bengalske kulturelle tradisjoner, språk og religion.
– Men ser dere dette primært som en religiøs festival?
– Her i Norge handler det i større grad om det kulturelle og om samværet mellom oss bengalere i Norge. Vi er ikke så mange, og setter stort pris på de få gangene vi samles. Her i Norge lever vi også langt travlere liv, så vi må også tilpasse oss.
Fraktet gudefigurer fra India
Kamalika Lodh, PR-ansvarlig for festivalen, sa at hun og hennes medarbeidere i festivalkomitéen har brukt mye tid på logistikken.
– Vi har måttet frakte noen av gudefigurene hele veien fra India, forberedt det kunstneriske programmet, forberedt maten, laget dekorasjoner, kontaktet artister. Vi har promotert festivalen på sosiale medier og kontaktet ulike folk i det bengalske miljøet. Dette har vært en fulltidsjobb, og vi har så å si gjort alt fra scratch, uttalte hun.
For henne har Durgotsav og Durga Puja gått fra å være en ren religiøs høytid til en kulturell feiring.
– Her er det kunst, farger og mat. Vi bengalere er veldig glade i mat. Så alt i alt er dette en viktig høytid å feire.
FAKTA OM DURGA
Durga er en av hovedformene til modergudinnen i hinduismen. Durga fremstilles som en vakker og mektig kvinne. Hun regnes som maken til Shiva. Durga ansees av mange som en variant av gudinnen Kali.
(Kilde: Norsk Wikipedia)