- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
– Kan du røre mens jeg setter hveten? spør en av gutta i brygglaboratoriet bryggsjef Canaan, som sammen med søsteren sin kom hele veien fra Palestina for å lansere øl i Norge, i forbindelse med årets Oslo World-festival.
Inne i “laboratoriet” går bryggingen av Taybeh-ølet sin gang. Vi får smake en liten bit maltekstrakt før gjæringsprosessen, som smaker nærmest som styrkedrikk. Latteren og praten går sin gang, mellom likesinnede bransjefolk. Ølbryggerkunsten forener på tvers av grenser, språk og etnisk tilhørighet.
For oss handler dette ikke kun om å tjene penger, men også om å vise frem et palestinsk varemerke.
Søskenparet som Utrop møtte på Brygglab i Oslo er begge født i USA, men bor nå på Vestbredden. De er kristne.
– Vi får ofte undrende blikk og spørsmål som: Øl? I Palestina? Vi skjønner at det vi driver mildt sagt vekker interesse og nysgjerrighet, sier Madis, som er sjef i familiebedriften hennes onkel og far stiftet i 1994, etter Oslo-avtalen.
Livlig palestinsk ølkultur
Søskenparet snakker om en livlig ølkultur i de palestinske selvstyreområdene.
– I byer på Vestbredden som Ramallah og Nablus drikker kristne palestinere og liberale muslimer i barer og restauranter. Vi selges ikke i de mer konservative områdene, men vi kommer også i alkoholfri format, som alle andre vestlige ølmerker. I Ramallah har vi hatt en Oktoberfest siden 2005, som samler folk på tvers av etnisitet og religion.
– Ikke alt er fryd og gammen i Palestina, men alt er heller ikke bekmørkt, sier søskenparet bak verdens kanskje mest vanneffektive ølbryggeri.
Norsk kontakt
Styremedlem i Brygg og Brygglab, Martin Nielsen, har flere ganger reist til Palestina for å drive med LARP, eller laiv-rollespill. Han smakte på Taybeh under et besøk, og som den øl-kjenneren han er, fikk han idéen om å ta med ølet hele veien til Norge.
– Jeg har venner som har reist til Sverige for å få tak i Taybeh til bryllupsfest. For sju år siden var jeg på LARP-konferanse i Beit Jalah, og en venn fikk ordnet med besøk til Taybeh-bryggeriet.
Logistikk fra en annen verden
Å drive et av de første mikrobryggeriene i Midt-Østen er ikke bare bare. Situasjonen i Israel og Palestina gjør driften til tider svært komplisert. Taybeh ligger nemlig en halvtimes kjøretur fra Jerusalem, i israelskbesatt område.
– Vi har helt andre utfordringer enn andre ølbryggerier. Vi sliter ofte med vanntilgang, siden vi holder til i et område med israelske bosetninger, og de får prioritert tilgang til vann, som eies av statlige og private israelske aktører. Av den grunn er vi ofte nødt til å lagre og resirkulere vann. Vi må være ekstra effektive med vannbruk i bryggingen. Jeg tror Taybeh kan krone seg med tittelen som verdens mest vanneffektive og miljøvennlige bryggeri. Vanligvis bruker et bryggeri 12 liter vann per brygging, mens vi klarer å få det til på 3,7 liter, sier Canaan.
– Når vi skal eksportere bruker vi mye ressurser. Ølet vårt må gå gjennom israelsk toll via grensen og en annen toll når den skal skipes ut av israelske havn. Vi må betale i dyre dommer for å importere råmaterialet fra Belgia og Tsjekkia som ikke er tilgjengelig lokalt, som blant annet hveten, sier Madis.
Et varemerke for et folk
Utfordringene til tross, så trives søskenparet enormt som gründere.
– For oss handler dette ikke kun om å tjene penger, men også om å vise frem et palestinsk varemerke. Om det å være et ansikt utad og hva det innebærer å være en bedrift i en konfliktsituasjon.
Utenlandspalestinere er et fokusmarked for Taybeh.
– Vi selger spesielt til Europa, USA og Chile, hvor det bor mange med palestinsk herkomst. Naboland som Jordan har veldig høye alkoholavgifter og er ikke så veldig aktuelt. Palestina, særlig Vestbredden, er langt mer liberal enn mange andre land i Midt-Østen når det gjelder alkohol.
FAKTA
Taybeh Brewery er et palestinsk bryggeri, etablert i 1994. De holder til i Taybeh på Vestbredden, 35 kilometer nord for Jerusalem. Bryggeriet produserer ølmerket Taybeh, som ble lansert i 1995.
Taybeh ble grunnlagt etter undertegnelsen av de første Oslo-avtalene i 1993, av palestinsk-amerikanerne Nadim Khoury og hans bror David, som selv vokste opp i Massaschusetts og drev en alkoholbutikk. Taybeh har blitt beskrevet som en pionér innenfor mikrobryggeri i regionen. Til sammenlikning fikk Israel sitt første mikrobryggeriet, The Dancing Camel, ti år senere.
(Kilde: Wikipedia)