- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Serien hadde sesongpremiere på TV2 Sumo i oktober og går frem til desember.
– Folk flest synes det er kjekt å se meg på TV, sier den norsk-marokkanske realitydeltakeren, den eneste med ikke-vestlig bakgrunn. I tillegg er han åpen homofil.
I Singel har åtte unge, single menn og kvinner fått et oppdrag: å bruke mobilen sin til å filme alt som skjer. Seerne har vært med på oppturer og nedturer i en hverdag preget av forelskelse, mislykkede Tinder-dates, vellykkede one night stands og en snikende følelse av ensomhet.
Jeg har aldri vært i Marokko, eller lært språket.
Tokulturell
26-åringen har norsk mor og marokkansk far, og sier han egentlig har vokst opp i en helnorsk kultur.
– Jeg ble født i Tromsø, så jeg regner meg selv som hel nordlending, med et annerledes utseende og navn.
Zilalis far reiste fra familien da han var tre år, slik at han og broren aldri ble eksponert for arabisk eller marokkansk kultur.
– Jeg har aldri vært i Marokko, eller lært språket, forteller han.
Yngre voksne
Zilali er en av åtte unge voksne i alderen 21 til 28 som stiller opp i realitydokumentaren. Han ble castet etter å ha sendt en introduksjonsvideo av seg selv.
– Først og fremst handler dette om å skildre de ulike sider av singellivet, og hva det å være singel kan bety for ulike mennesker. Noen er ute etter den ene, mens andre igjen har et mer avslappet forhold til det å finne en livspartner. Vi har varierte folk i programmet, og det er gøy å se både gutter og jenter tørre å utlevere seg og ta initiativ.
I programmet har norsk-marokkaneren filmet situasjoner fra sin egen hverdag.
– Noe som er nyskapende er at TV2 Sumo i stor grad har overlatt regien til oss. Vi velger jo selv hva vi filmer og legger ut, men det er jo uansett interessant å invitere seerne inn i våre liv.
Legning førte til mobbing
Selv kom Zilali ut av skapet i tenårene, noe som utsatte ham for mobbe-episoder, særlig på videregående.
I et intervju i Nordlys fra 2011 møter vi en livredd unggutt som ikke ønsker å flytte tilbake til Tromsø etter å ha bodd en kort periode i Oslo. Han mente seg hetset på grunn av legningen.
– Jeg tenker mye av årsaken var at det på den tiden ikke fantes noe stort homonettverk i Tromsø, kombinert med at jeg havnet i andre miljøer som ikke var de rette for meg. I Oslo har jeg alltid opplevd mer aksept, mest sannsynligvis fordi det er flere homofile, og større nettverk. En får gruppetilhørighet.
– Har ting blitt bedre i Tromsø siden dengang?
– Jeg føler at det har blitt mer akseptert. Som voksen har jeg også mer kontroll over hvem jeg slipper inn i livet mitt, og jeg er mer selvsikker. Som tenåring er man langt mer sårbar.
Kulturell fellesreferanse
– Føler du at du med en annerledesbakgrunn opplever singellivet på en annen måte, enn om du skulle ha majoritetsbakgrunn og være heterofil?
– Å være singel er egentlig ganske likt for alle. Å oppleve parkjærlighet, eller motsatt: å streve med å finne kjæligheten er en menneskelig erfaring. Vi snakker om ting som går på tvers av kulturelle forskjeller, selv om det for enkelte kan oppleves kjipere å være singel andre steder enn i Norge. I USA har man jo stereotypen om “den eldre gærne kattedamen”, som aldri fant seg livsledsager.
Selv holder Zilali kortene tett i spørsmålet om det har blitt beilere på ham etter realitydeltakelsen.
– Jeg får nok flest meldinger fra venner og bekjente, avrunder han.