Hva sier islam om sex?

Deltagere og støttespillere i Uenighetens fellesskap: Eliana Hercz, Marathugoda Manirathana Thero, Ingrid Rosendorf Joys, Lehmber Singh Dahia, Michael Gritzman.
Foto: Ram Gupta
Hør hva islam og andre religioner svarer på dette og mange andre spørsmål på det nylanserte nettstedet Uenighetens fellesskap.

Nettstedet Uenighetens fellesskap ble offisielt lansert tirsdag av Oslo-byråd Rina Mariann Hansen i lokalene til Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

På det unike nettstedet får vi vite hva forskjellige trossamsfunn mener om ulike temaer, presentert av ekte personer.

Alle er med
Rundt 1200 videosnutter fra flere titalls tros- og livssynssamfunn er samlet på religioner.no, hvor representanter fra de ulike samfunnene svarer på et stort antall spørsmål. Alle svarer på de samme spørsmålene, og du får høre deres syn på temaer innen etikk, samfunn og politikk, forholdet til mennesket, til døden og mye mer.

– Tjenesten viser frem det enorme mangfoldet på tros- og livssynsområdet for et større publikum.

Svarene er elegant fordelt på hver sin korte video, hver med ett svar på ett spørsmål. Så langt har nettstedet samlet svar fra nærmere 40 trossamfunn. Alle er med. Satanister, adventister, jøder og opptil flere du aldri har hørt om.

Flere trossamfunn skal komme til etterhvert, ifølge redaktørene av Uenighetens felleskap, Kai Erik Westergaard og Hans Olav Arnesen. 

Kunnskapsformidling
– Hva er formålet med dette enorme prosjektet?

– For oss handler det først og fremst om kunnskapsformidling. Gjennom dette materialet får publikum tilgang på innenfraperspektiver på en rekke norske tros- og livssynsretninger. Det enorme tros- og livssynsmangfoldet i Oslo og ellers i landet blir nå gjort tilgjengelig for hele landet gjennom noen tastetrykk. En rekke gode ting kan komme ut av det, tenker vi, men primært ønsker vi altså å å fremme kunnskap om religioner og livssyn, sier redaktør Arnesen.

Prosjektet har fått økonomisk støtte hovedsaklig fra bokhandelen Eldorado og Oslo kommune. Størstedelen av arbeidet er likevel gjennomført på frivillig basis over prosjektperiodens nesten tre år.

– Tjenesten viser frem det enorme mangfoldet på tros- og livssynsområdet for et større publikum, mener Humanistforbundets generalsekretær Elise Skarsaune.

Foto : Ram Gupta
Samarbeidsrådet har bidratt ved å gå god for prosjektet overfor medlemsorganisasjonene deres og slik bidratt til å få de største tros- og livssynsorganisasjonene her i landet med på laget. Det gjorde det mye lettere å få følge av alle de andre store og små organisasjonene.

Plattform
– Media skriver om religion nesten hver eneste dag, ofte med et negativt fortegn. Journalister knytter religion til konflikt og ekstremisme. Som resultat av det kan religiøse personer føle at de blir uglesett. Men her er en plattform hvor de kan komme med sitt budskap slik de selv ønsker å fremstille det, uten at det går veien om journalister og media, forklarer generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys om Samarbeidsrådets støtte til prosjektet.

Kommenterer Elise Skarsaune, generalsekretær i Humanistforbundet, en av organisasjonene som har bidratt med videoklipp:

– Tjenesten viser frem det enorme mangfoldet på tros- og livssynsområdet for et større publikum. Folk kan lettere finne ut hvem de er enige med og identifiserer seg med.

– Det er også et fint sted for trossamfunn som er nysgjerrige på hverandre å finne sammen, uten at de trenger å være enige om alt. Her kan de også finne meningsfeller og samarbeidspartnere, ifølge Skarsaune.