- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
TV-serien Lykkeland viser hvordan breiale amerikanere selvsikkert inntar oljebyen i jakt etter det sorte gullet i Nordsjøen.
Men på matfronten slet man med å assimilere norske matvaner. Fiskebollene gjorde dem kvalme. Fårikålen var enda verre. Heldigvis traff de en velvillig kjøpmann, Allert Middelthon, og sønnen Allert Middelthon jr.
– Det første de spurte etter var taco, sier junior til NRK.
Uvanlig på 60-tallet
For en gjennomsnittsnordmann på 60- og 70-tallet var den opprinnelige meksikanske retten ukjent og eksotisk. I dag er taco Norges tredje mest populære rett, bare slått av pasta og pizza.
Allert Middelthon jr. så disse varene for første gang som 16-åring. Han og faren fikk disse varene i butikkhyllene allerede i 1965, trolig som den første butikken i Norge.
Butikken i Stavanger sentrum ble så eneleverandør til de mange amerikanske husholdningene som etablerte seg i oljebyen.
Innvandringen påvirket
Annechen Bahr Bugge, som forsker på nordmenns matvaner ved OsloMet, er ikke i tvil om at innflyttede amerikanere er mye av grunnen til at taco-bølgen kom til Norge for fullt på 90-tallet.
– Innvandring, også fra USA, har endret norske matvaner på mange måter. Det starter i de store byene og så brer det om seg, sier hun til NRK.