- Hvorfor feirer vi 17. mai? - 17.05.2023
- Tateren som sang for Kongen - 03.07.2019
- Sommerjobb til flyktninger - 26.06.2019
Nå jobber Nahom for å få barn og unge i Groruddalen til å skjønne at man ikke er nødt til å være hard og tøff for å overleve. Han har tro på at man kan bryte ut av et dårlig miljø og satse på en trygg og god fremtid.
Nahom skulle ønske flere mye tidligere forstår hvor viktig skolen er, og at foreldrene engasjerer seg mer i barna sine. Selv forsto han det ikke i tide.
Skiftet side
Nahom var ungdomskriminell på Haugenstua. Han ble til slutt tatt og dømt til samfunnsstraff. – Vi gjorde mye fælt, sier han.
Dere har hjulpet meg til å innse at jeg måtte slutte å ødelegge for meg selv.
Utrop møter han noen timer før han skal ta imot fagbrevet i barne- og ungdomsarbeid i en høytidelig seremoni på Oslo Rådhus.
Det er en gledens dag for Nahom og familien hans og ikke sted og tid for å dvele ved hans kriminelle fortid som 15-åring.
Nahom har også invitert de han kaller sine mentorer: politikeren Jan Bøhler, en politikvinne han og familien har hatt mange samtaler med, regissør Jo Haukeland bak dokumentarfilmen “Barneranerne” hvor Nahom hadde hovedrollen og Asgeir Føyen, leder av Abildsø gård.
Alle har betydd mye for den positive utviklingen som har skjedd i livet hans og han takker dem:
– Dere har hjulpet meg mye til å innse at jeg måtte slutte å ødelegge for meg selv. Jan Bøhler er som en superhelt på barne-tv, han kjemper for ungdommen i Groruddalen. Han er ikke overflatisk som andre politikere – han går i dybden på problemene, sier Nahom.
Leder Haugenstua fritidsklubb
Nahom er nå ferdig med sin utdanning som barne- og ungdomsarbeider. Han jobber som leder av Haugenstua fritidsklubb og sitter i styret for Groruddalstinget. De reiser rundt i dalen og holder folkemøter om aktuelle tema. Jan Bøhler (AP) er styreleder. Han kan ikke få fullrost Nahom:
– Nå må du ikke bli høy på pæra, men du er faktisk et forbilde for mange ungdommer i Groruddalen, sier han. – Jeg har stor respekt for det du gjør og jeg vet at det koster.
Angrepet med machete
Prisen Nahom betaler for å ha brutt ut av gjengmiljøet og for å snakke høyt om gjengkriminalitet i media, er høy. I sommer ble han angrepet to ganger med machete. I dag går han med voldsalarm.
– Gjengkriminaliteten har eskalert. Den er blitt ondere. Jeg har mistet flere venner, sier han og forteller om drap som blir omtalt som selvmord. – Mye blir aldri oppklart. Det gjør at ungdomsmiljøet sitter igjen med bitre følelser ovenfor autoriteter, sier han.
–Groruddalen trenger deg
Moren har tatt med seg lillebroren og flyttet til en annen kant av byen. Nahom har siden samfunnsstraffen bodd delvis hos henne og delvis hos faren sin i Bærum. Han bor ikke lenger på Haugenstua, men hjertet hans banker likevel varmt for ungdommene der.
Nahom er så smertelig klar over hvor kort veien er til de kriminelle gjengene hvis du kjeder deg, føler deg litt ensom og ikke trives på skolen. Nå vil han hjelpe ungdommen til å stå imot presset og ikke ta gale valg slik han selv gjorde.
– Før skjønte jeg ikke hva mamma mente da hun sa at sauer går i flokk, løver går alene, sier Nahom. – Nå skjønner jeg det. Det er nærmest blitt mitt mantra.
– Du må fortsette å jobbe for Groruddalen. – Vi trenger deg, sier Jan Bøhler.