Kunstustilling viser frem nye talenter

Åpnet kunstutstilling på Oslo Voksenopplæring Helsfyr: Til venstre syriske Radwan Baki med et maleri han har laget med inspirasjon fra antikken. Her fotografert sammen med bibliotekar Siv Mæhlum.
Foto: Claudio Castello
Spennende utstillingsåpning med kunst av elever ved Oslo VO Helsfyr.

Formålet med utstillingen er å vise deres arbeider og bidra til at minoriteter i det norske kunstnermiljøet løftes frem.

Flere av elevene på Oslo VO Helsfyr jobber med kunst og håndverk, både profesjonelt og som amatører. Elevene kommer fra land som kommer fra Syria, Iran, Irak, Afghanistan og Marokko. Under åpningen av vernissasjen viste de frem malerier, skulpturer, tatoveringskunst, gatekunst og håndverk.

Elever, kunstnere, lærere og annet personell på Oslo VO møtte også opp på åpningen.
Foto : Claudio Castello

Ofte ser vi bare en norskelev og en flyktning, men glemmer at det finnes en person bak, med evner og talenter som kan bidra og skape.

Inspirert av antikk historie

Enkelte av kursdeltakerne har studert kunst i opprinnelseslandet, som Redwan Baki. Han kom til Norge fra Libanon for to år siden, og tok utdannelsen i Syria, i tillegg til sosiologistudier ved universitetet i Beirut.

– Som ellers i verden, også i Norge, er det kun noen få som kan leve av kunsten alene. Jeg måtte også ha en jobb ved siden av for å kunne ha noe å leve av, sier han til Utrop. 

Ridwans maleri er inspirert av Gilgamesh-eposet, en av verdenshistoriens lengstlevende tekster. Eposet, som handler om den legendariske kong Gilgamesj av Uruk (dagens Irak), ble nedskrevet rundt år 2000 f.Kr.

– Jeg har lest eposet og ble inspirert til å fortelle om disse gamle sivilisasjonene gjennom min pensel. Ofte merker jeg at folk har vansker med å skjønne moderne kunst. Så jeg tok utgangspunktet i noe gammelt og kjent. Ser du maleriet har du også referanser til bibelhistorien, om Adam, Eva og slangen i paradiset. 

Kunstavhengig

Ridwan kaller seg selv for et «kunstavhengig» menneske.

– Jeg føler behov til å skape noe hele tiden. Her på VO har jeg også tatt tømrer- og snekkerkurset som vi har i samarbeid med Hellerud videregående skole, slik at jeg lager rammene til maleriene. Jeg tok også kurs i kunstsnekkeri i Libanon.

Siv Mæhlum, bibliotekar ved Oslo VO Helsfyr viser til kunstprosjektet som en arena for å vise frem elevenes ekstrakompetanse.

– Vi hadde en utstilling i desember 2017, og syntes det var så verdifullt å bygge videre på dette. Noen av kunstnerelevene våre utstilte dengang, og har vært med på å bygge et miljø her på VO. Så kommer det nye elever som er med på å bidra, slik at dette sprer seg.

– Uoppdagede ressurser

For Oslo VO er det viktig å få frem andre ting enn bare norskkurs, skole og pugging, legger Mæhlum til.

– Kunst er med på å menneskeliggjøre. Ofte ser vi bare en norskelev og en flyktning, men glemmer at det finnes en person bak, med evner og talenter som kan bidra og skape. Vi har masse ressurser blant oss som er uoppdaget, og disse får vi frem gjennom utstillinger som denne, avrunder hun.