- Sju av ti sosialhjelpskroner til innvandrere - 12.11.2024
- Frp-lederen vil begrense innvandringen til Norge - 12.11.2024
- Ny handlingsplan mot antisemittisme - 12.11.2024
I over ti år har Mela holdt på som flerkulturell gratisfestival for Oslos befolkning og tilreisende. Hvert år har festivalen mer enn 100.000 besøkende.
Under årets festival er det et mangfoldig knippe artister som skal gjeste Rådhusplassen. Blant andre Les Amazones d’Afrique, som kombinerer rytmer og harmonier med sosiale protester. Jentegruppen Punjabi Vikings presenterer et danseshow full av farger, vibrasjon, rytme og gode vibber. Luison y Cuba inviterer barn på en musikalsk reise til Cuba, gjennom sang, dans og lek.
For festivasjef Ashley Shiri, som i fjor overtok etter evighetsmaskinen Khalid Salimi, er det spente dager i vente før festivalåpning 16.08.
– Vi har alltid hatt en målsetning om å ha artister fra hele det globale Sør, og at oppsetningen skal gjenspeile byens befolkning. For det er nettopp fra Sør-Asia, Afrika og Latin-Amerika at den største andelen av Oslos innvandrerbefolkning kommer fra. Folk skal kunne kjenne seg igjen i artistene som skal opptre i hovedscenen, og på Melafantasi, vår festivalseksjon for barn, sier han til Utrop.
Samling av musikkmestere
Under Mela skal man også samle flere “musikkmestere” fra Kina, India og Nepal, i tillegg til Norge.
– Her er meningen å lage noe sammen, en slags kulturell miks.
Opptil fem klubbscener står også klare til å feste videre utpå kvelden, etter sceneprogrammet.
– Goldie, som ligger i nærheten av Melahuset, står klar, sammen med Dunk, Hærverk og Baba Bar. Også på Melahuset skal vi ha konserter, med DJer og festivalartister som skal jamme sammen med lokalartister.
Får 11 millioner
Fra kommunen og Norsk kulturråd har Mela fått opptil 11 millioner til flerkulturell festivitas. Likevel kan antallet publikummere være vanskelig å beregne, ifølge Shiri.
– Festivalen er ute på Rådhusplassen, så vi er væravhengige. I fjor hadde vi litt regn, men erfaringsmessig viser det seg at når de store artistene kommer, så kommer også folk. Vi begynner som regel tidlig på formiddagen, og holder utpå kvelden, så det er alltid folk som kommer og går.
Lokale og kvinnelige artister
Om forventningene til årets festival sier Shiri:
– Vi har en blanding av lokale og kvinnelige artister, og kjente “stjerner” fra de ulike landene. Vi har et godt barneprogram, og mye som skjer på arenaen. Vi i festivalteamet sitter med en god følelse, og tenker at vi har noe for enhver smak, alders- som sjangermessig. Vi skal ha salsa, samba, capoeira, bhangra og flashmobs. Vi skal også ha mat fra hele verden.
Under Mela er det ofte to-tre generasjoner med publikummere som samles.
– Og derfor er det viktig for oss å ha et variert program, hvor alle føler seg representert.
Festival som fortsetter sin gang
For Mela er ikke festivalen ferdig etter tre dager. Utover høsten skal også Melahuset holde forskjellige konserter og arrangementer.
– Vi har mye som skjer her på huset, både under og etter festivalen. Under Oslo Kulturnatt i september skal vi blant annet ha slampoesi, hyllest av kvinnelig hip-hop og sør-asiatisk raggastil. 11. september minnes vi statskuppet i Chile gjennom konseptet “Kultur og motstand”. Vi skal også ha debatter angående krigen i Midtøsten sammen med Palestinakomitéen. Vi har også en kvinnegruppe som har ukentlige møter, hvor de forteller om sine integreringsutfordringer som eldre innvandrerkvinner i Norge.