- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
Etter et halvt år på reise i det muslimske og polariserte Europa, kommer samfunnsdebattanten Abid Raja med en perspektivrik og brennende aktuell fortsettelse av boksuksessen Min skyld, skriver Cappelen Damm via en pressemelding.
Nærmere femten år etter at han ga ut boken Dialog og ble tildelt Fritt Ord-prisen for å ha tatt det multikulturelle Norge på pulsen med sine dialogmøter om tvangsekteskap, opptøyer og innvandring, ser han etter sammenhenger og løsninger som gjør det mulig for muslimer og ikke-muslimer i Europa å leve godt side om side.
Vil gi folk nytt innsikt
Utgivelsen er en fortsettelse av både Min Skyld og Dialog, og vil ta leseren fra Rajas egen personlige fortelling og over i den virkeligheten mange av dagens innvandrerungdommer i Europa vokser opp i.
– Det er konflikter overalt. Fra ungdomskriminalitet her hjemme til opptøyer i England. Jeg håper og tror at denne boken vil kunne gi folk en «aha-opplevelse», og et innblikk i integreringsutfordringene her hjemme og på kontinentet, sier Raja ifølge pressemeldingen.
I boken tar Abid Raja oss med til beryktede ghettoer, gjestfrie hjem og gullforgylte maktkorridorer i England, Frankrike, Belgia, Tyskland, Spania, Sverige og Danmark. Her finner han både innvandringskritikere, hardtarbeidende ildsjeler som aldri gir opp drømmen om bedre liv for diasporaen, og svært ulike løsninger på integreringsproblemene.
– Det har vært en intens prosess. Jeg har vært i syv land. Gjennomført samtaler med elever og lærere på syv videregående skoler i Oslo. Hatt møter med franske intellektuelle, tyske journalister, belgiske byråkrater, danske politikere og mange andre norske og europeiske autoriteter på innvandringsfeltet. Alt klemt inn på et halvt år.
Høyreradikal bølge og polarisering
I boken tar han opp vanskelige spørsmål knyttet opp til innvandringsdebatten. Klarer vi snu utviklingen før det for alvor går galt for det norske integreringsprosjektet? Hva møter de muslimske guttene og jentene som vokser opp i Norge i dag, og hvordan kan vi unngå «svenske tilstander» ?
– Det vært mange følelser i sving mens jeg har jobbet med denne boken, fra det personlige til det allmenne og politiske. Den franske fotballstjernen Kylian Mbappes overraskende appell til ungdommen i Frankrike om å bruke stemmeretten ved presidentvalget, slik at nasjonalistene ikke vinner frem, var det siste jeg skrev om. Den sterke høyrebølgen, polariseringen og frykten for muslimer i Europa er skremmende, og et varsko om hvordan utviklingen kan bli også her i Norge.