Forfulgte kunstnere skal snakke om fremmedfrykt

Skulptøren Partin Bastan, som flyktet fra Iran, er blant kunstnerne som kommer til festivalen.
Foto: www.partinbastan.com
Kunstnere fra hele verden skal delta på Arts of Democracy-festivalen i nordlandsbyen Bodø i høst.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Arts of Democracy er en ny festival som fokuserer på kultur, debatt og trygge møteplasser. Festivalen ønsker å ta opp kampen mot intoleranse og fremmedfrykt, og samtidig løfte fram demokrati, menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Festivalen skal avholdes mellom 10.-14. september.

– Når stormen raser som verst, trenger man en trygg havn. Bodø har vært en slik trygg havn for fiskere og reisende i hundrevis av år. Nå skal Bodø også bli en trygg havn for kunstnere og forfattere som er forfulgt i sine hjemland, skriver festivalen i sin pressemelding.

Nordlandsbyen blir en del av ICORN-nettverket, som beskytter forfulgte kunstnere, og omfatter byer som Paris, Stockholm, Trencin, Stavanger, Amsterdam og Chemnitz.

– Mer enn 85 medlemsbyer, inkludert 14 tidligere europeiske kulturhovedsteder, utgjør hjørnesteinene i ICORN, International Cities of Refuge Network. Nå er også Bodø en del av dette nettverket av trygge havner.

Vil gi ny innsikt og nye perspektiver

Forfulgte kunstnere fra hele verden vil delta under festivalen, skriver pressemeldingen videre.

– Inkludering og møter mellom mennesker med ulike kulturelle bakgrunner er fundamentet for et levende demokrati. Kunstnerne og forfatterne som kommer til Bodø, har måttet flykte fra sine hjemland på grunn av sine ytringer. De bringer med seg unike perspektiver og erfaringer som vil berike vårt kulturelle landskap og fremme forståelsen for demokratiske
verdier.

– Ytringsfrihet og demokrati er under press. Det er ingen selvfølge å vokse opp i et fritt og trygt land. Arts of Democracy festivalen vil gi oss ny innsikt, nye perspektiver og en dypere forståelse av de utfordringene stadig flere står overfor.