– Kuttforslag rammer Oslos musikalske brobygger

Cosmopolites medarbeidere er skuffet over kuttene i Oslos kulturbudsjett.
Foto: cosmopolite.no
– Byrådet snubler i småsummer når de forslår å kutte nesten fire hundre tusen kroner til Oslos store musikkscene Cosmopolite, slår Kari Grete Jacobsen, daglig leder for Østnorsk jazzsenter, fast.

Jacobsen ser dette som et angrep på mangfoldet og scenen som støtter opp om minoritetsmiljøer

– Cosmopolite er en sentral institusjon i Oslos musikkliv. Her får et bredt publikum tilgang til musikk fra hele byen og hele verden, og det er uforståelig at byrådet i Oslo i det hele tatt har tanker om å redusere sin andel i spleiselaget som gir et så stort musikalsk mangfold på en av byens viktigste musikkscener. Cosmopolite er dessuten en særdeles viktig scene for folk med minoritetsbakgrunn, og ikke minst for minoritetsarrangører som jevnlig samarbeider med konsertstedet.

Store ressurser brukt på infrastruktur, utbedring og musikk til et bredt publikum, sier hun.

– Cosmopolite har vært et spillested for musikk fra alle verdens hjørner helt siden oppstarten i Industrigata på Majorstuen i 1992, forteller Miloud Guiderk, kunstnerisk leder for Cosmopolite.

– Vi har lagt ned store ressurser og mye arbeid i å utbedre konsertsalene her på kulturslottet Soria Moria helt siden vi flyttet hit i 2008, fortsetter han.

– Vi tar i mot 50.000 publikummere til om lag 200 konserter hvert år, og det er vanskelig å forstå hvorfor kommunen foreslår kutt i et byomfattende helårstilbud med musikk for barn, unge, voksne og eldre, sier Anna Sienkiewicz, daglig leder på Cosmopolite.

Håper på politikerne

Fire hundre tusen kroner er et lite beløp for kommunen, men et stort innhugg i vårt budsjett, forklarer Sienkiewicz.

– Vi håper forslaget beror på en misforståelse, og at politikerne i kulturutvalget og bystyret vil lytte til kommunens egen Kulturetat som anbefaler å øke tilskuddet til Cosmopolite når budsjettet skal vedtas i desember, konkluderer lederne for Østnorsk jazzsenter og Cosmopolite.

Nødt til å stramme inn

Om det nye Oslo-budsjett sier finansbyråd Hallstein Bjercke (V) i en pressemelding:

– Dette er et ansvarlig budsjett i krevende økonomiske tider. Det er mye å rydde opp i for vårt byråd og i forslaget til revidert budsjett starter vi jobben.

Forrige byråd hadde økt driftsutgiftene mer enn inntektene, ifølge byrådsleder Eirik Lae Solberg (H).

– Framover må det bli strammere budsjetter, sier byrådsleder i Oslo Eirik Lae Solberg (H)
Foto : Sturlasson

– Kommunen i 2023 hadde et negativt netto driftsresultat for første gang på 20 år. I tillegg er kommunens gjeld betydelig. Framover må det bli strammere budsjetter for å få kommunens økonomi på rett kjøl.

Forstår kulturaktørers frustrasjon

Utrop har kontaktet kulturbyråd Anita North Leirvik for tilsvar, og fått svar fra byrådssekretær Kjersti Aastad.

Aastad sier byrådet har villet prioritere barn og unge i det kuttede kulturbudsjettet:

– Vi ønsker å opprettholde et høyt tilskuddsnivå tross kuttene, og der vi har foreslått kutt mener vi det handler om aktører som gjør det godt kommersielt, som er godt etablerte blant et voksent publikum, eller får fra andre støtteordninger.

– Hva tenker dere om at kuttene oppleves som svært dramatiske for de det gjelder?

– Jeg skjønner at det vil alltid være dramatisk å få et kutt, og at det er forståelig. Vi mener samtidig at disse aktørene er solide og har et betalende publikum, og som blant annet tjener inn på servering.