Statsbudsjettet: Vil øke støtten til leselyst og flerspråklighet

Kulturminister Lubna Jaffery i møte med passen ved presentasjonen av årets statsbudsjett.
Foto: KUD
Ved siden av 20 millioner til styrking av leselysten, foreslår også regjeringen 40 millioner til utvikling av norsk og samisk språkmodeller for kunstig intelligens.

– I utrygge tider trenger vi å investere mer i kunst og kultur, for behovet er stort. Det er krevende tider med tøffe prioriteringer, og jeg er glad for at regjeringen har valgt å prioritere kunst og kultur, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery i en pressemelding.

I det foreslåtte statsbudsjettet vil regjeringen styrke leselysten blant barn og unge, ved å tildele 20 millioner kroner over statsbudsjettet for å følge opp tiltak i regjeringens leselyststrategi.

– Demokratiet vårt er avhengig av at vi som bor i landet kan og vil lese. Slik kan vi tilegne oss kunnskap, lære å tenke kritisk og delta i samfunnet. Lesing er viktig, både for hver enkel av oss, men òg for samfunnet. Det er bakgrunnen for at vi velger å styrke innsatsen for leselysten blant barn og unge, sier Jaffery.

Satsing på flerspråklighet

Regjeringen foreslår også 40 millioner kroner til språkmodeller for utvikling av kunstig intelligens, for å ivareta norsk og samisk språk og kultur.

– Kunstig intelligens gir muligheter vi som samfunn bør dra nytte av, men vi kan ikke overlate utviklingen til store internasjonale tech-selskap alene. En satsing på utvikling av nasjonale språkmodeller er nødvendig for at vi i framtiden skal kunne kommunisere med maskiner som forstår norsk og samisk språk og kultur, sier Jaffery.