– Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer

Teaterforestillingen "En bryllupshistorie" tar opp kjønnsroller og kvinnesyn blant norsk-tamiler.
Foto: Teater Aksjonsgruppen Norway
"En bryllupshistorie" snakker om utfordringer knyttet til kjærlighet, ekteskap, generasjonskonflikter og kvinnesyn.

Forestillingen er laget av Teater Aksjonsgruppen Norway og hadde premiere i desember på Rommen Scene. Videre vil man fortsette prosjektet i første halvdel av det kommende året.

– Vi ser viktigheten av å skape holdningsendringer gjennom forestillingene våre, sier manusforfatter Rooban Sivarajah.

– Forestillingen ble skapt gjennom et samarbeid med 50 kunstnere på scenen og bak kulissene som består av skuespillere, komponister, sangere, dansere, poeter, lysdesignere, scenearbeidere, manusforfatter og regissører. Ved bruk av både norsk og tamilsk i dialogene og representasjonen av tre generasjoner, skapes et flerkulturelt perspektiv til temaet, sier regissør og manusforfatter Rooban Sivarajah til Utrop.

Fullsatt på premiere

Stykket ble godt mottatt av publikum, og det var fullsatt sal på premieren, ifølge han.

– Billettene ble utsolgt allerede to uker før forestillingen, så vi setter opp stykket på nytt i februar på Frogner kulturhus.

For ham var det likevel viktigere hvordan folk reagerte enn det kommersielle.

Slik så det ut da publikum holdt forum og snakket om temaene i forestillingen.
Foto : Teater Aksjonsgruppen Norway

– Vi så at publikum ble involvert på slutten av stykket, ved konfliktens høydepunkt, og fikk muligheten til å samhandle, kommentere, og komme med sine perspektiver på konflikten og mulige løsninger. Vi kunne se aktiv deltakelse fra publikum, og det ble skapt et engasjerende rom for refleksjon og ulike perspektiver.

Kvinnesyn som tabu

Kvinnesyn som tema er til en viss grad tabubelagt blant norsk-tamiler, noe Sivarajah mener er et viktig moment i forestillingen.

– Samtidig ser vi en fremgang i den siste tiden, der unge tamiler tør å snakke om kvinnesyn og andre temaer åpent. Teatergruppa har hatt kvinnesyn og kvinnerettigheter som sentralt tema i nesten alle sine teaterstykker den siste tiden. “Sakthi Pirakkuthu” (Energien Oppstår) i 2019, “Kamelenes vandring” i 2022, “Med kroppen full av vinger” i 2023, og nå med “En bryllupshistorie”.

Temaet i teaterstykket “Med kroppen full av vinger” er undertrykkelse, utfordringer og vanskeligheter kvinner møter i samfunnet.

– Her tok vi opp kvinnesyn, kamp for likestilling og frihet. Stykket stilte spørsmål ved ulike praksiser, verdier, og ikke minst skapte en diskusjon om undertrykkelse i kulturens og religionens navn.

Fører til kulturdiskusjon i Norge og opprinnelseslandet

– Ser dere viktigheten av å skape holdningsendringer gjennom forestillingen?

– Vi ser både viktigheten og de positive resultatene av å skape holdningsendringer gjennom forestillingene våre. Her klarer vi å skape diskusjoner rundt temaet, og ikke bare blant norsk-tamiler. Stykkene våre blir omtalt i ulike tamilske medier, samt aviser og magasiner på Sri Lanka, i India og i flere europeiske land, i tillegg til sosiale medier.

– Vi føler et sterkt samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer gjennom teaterstykkene og andre kunstneriske produksjoner som kan føre til både positive holdnings- og samfunnsendringer.

Nytteverdi

Sivarajah ser også nytteverdien av å inkludere barn, unge og voksne i teater.

– Ved å rekruttere mennesker til teatergruppen, har vi erfart og opplevd at det er med på å skape god psykisk helse mellom oss.

Han ser det som særlig viktig snakke om fenomener og temaer som opptar samfunnet utifra ulike generasjonsperspektiv, spesielt som andre- og tredjegenerasjonsetterkommerne vokser opp.

– Gjennom deling av erfaringer, refleksjoner og tanker i teatergruppa på tvers av generasjon er med på å bringe ulike løsninger og intervensjoner. Noe som det norske samfunnet også kan ta til seg i det flerkulturelle arbeidet. Jeg vil også fremheve at teatergruppa og publikum i salen blir en del av samfunnsforebyggingen rundt tematikken som tas opp i forestillingen.