
- Rekordlavt antall migrant-arrestasjoner ved Mexico-grensen - 03.04.2025
- 81 nye personer krever erstatning for 25. juni-terroren - 02.04.2025
- Fly med deporterte fra USA fikk ikke lande i Mexico - 01.04.2025
– Filmen handler om rasisme og antisemittisme, der vi burde ha kommet lenger enn vi har gjort, sier Adrien Brody, som spiller hovedrollen.
Rollen som holocaustoverlevende er ikke noe nytt for Brody, som vant en Oscar for 20 år siden for sitt portrett av Wladyslaw Szpilman i «Pianisten».
Lászlo Tóth, hans karakter i «The Brutalist», har samme bakgrunn. Den jødisk-ungarske arkitekten overlever holocaust og kommer til USA – mulighetenes land – etter andre verdenskrig.
Uvurderlig
– Det var uvurderlig for meg at jeg hadde spilt Szpilman før og allerede hadde lært så mye om det Lászlo også gikk gjennom, og ønsker å legge bak seg, forklarer Adrien Brody.
«The Brutalist» har fått ti Oscar-nominasjoner, blant annet for beste film og for hovedrollen til Brody. Tittelen refererer til den brutalistiske arkitekturstilen – store, massive bygninger i betong, som var populære også i etterkrigstidens Norge.
Når den velstående forretningsmannen Harrison Van Buren (Guy Pearce) kommer i kontakt med den berømte arkitekten, utdannet ved Bauhaus-skolen i tyske Dessau, får Lászlo Tóth lov til å utføre sitt store drømmeprosjekt.
Høy pris
Men han må betale en svært høy pris, og som jøde blir han aldri virkelig akseptert av samfunnet i 1950-tallets USA. Denne typen rasisme eksisterer fortsatt i dag og trenger å bli belyst, sier Adrien Brody.
– Forhåpentligvis lærer det oss noe å se gjennom dette perspektivet hva andre har gått gjennom i historien, slik at vi forstår hva vi må gjøre for å finne løsninger og skape et mye mer inkluderende samfunn.
Det sier Brody om filmens plott, der manus er skrevet av norske Mona Fastvold sammen med regissørektemannen Brady Corbet.
Takknemlig
Innsatsen som arkitekten Tóth har allerede gitt Adrien Brody statuetter og nominasjoner på flere gallaer i vinter, noe han er takknemlig for. Nå spås han å være toppkandidat til å vinne Oscar neste uke.
– Jeg har holdt på med dette så lenge nå. Jeg har kjempet og konsentrert meg om å gjøre det bra, og jeg har virkelig lengtet etter en så kompleks rolle.
En film om arkitektur har faktisk mye å si om samtiden, ifølge regissør Brady Corbet, som forteller at manuset til «The Brutalist» ble skrevet under Donald Trumps første periode i Washington.
Trump-angrep
Og presidenten viste seg å være opptatt av arkitektur.
– Trump introduserte programmet «Making Federal Buildings Beautiful Again», som et slags angrep på brutalistiske bygninger. Og det syntes jeg var litt merkelig. For de fleste av arkitektene fra Bauhaus-skolen var jøder, sier Corbet.
– Det er fascinerende at denne eneherskeren ser ut til å hylle Albert Speers nyklassisistiske stil. Det ser ut til å være en forbindelse der, sier Corbet – med henvisning til Hitlers betrodde arkitekt og minister.
«Brutalisten» har premiere på norske kinoer 28. februar.
* En arkitekturstil som oppsto på 1950-tallet, og som med sine storslåtte bygninger i rå betong brøt dramatisk med den «klassiske» arkitekturen.
* Navnet kommer fra det franske ordet for rå betong – béton brut.
* Kjente norske brutalistiske bygninger er blant annet Chateau Neuf i Oslo, Den norske paviljongen i Venezia, Standard Telefon- og Kabelfabrikk (i dag Quality Hotel 33), Stavanger svømmehall.
(©NTB)