En hyllest til de unge demonstrantene i Iran

Den 21. mars hadde “Frøet fra det hellige fikentreet” premiere her i Norge. Utrop var med på en av filmvisningene på Vega Scene under premierehelgen.

Før filmen startet introduserte Lotte Sejersted fra Selmer Media Mahmood Amiry-Moghaddam til scenen for å gi oss en kort introduksjon til filmen, kontekst om Iran og informasjon om det viktige arbeidet han holder på med i Iran Human Rights.

Direktesendt henrettelse-teller

Iran Human Rights har jobbet med å dokumentere menneskerettighetsbrudd i Iran i snart 20 år.

Deres visjon er å bygge et sikkert samfunn gjennom å styrke folket, beskytte menneskerettigheter, forsvare retten til å leve og jobbe mot diskriminering.

Eneste måten å beholde makten på er å spre frykt, sier Moghaddam.

På nettsidene til Iran Human Rights finner man en direktesendt teller som oppdateres hver gang noen henrettes i Iran. I år har over 220 mennesker allerede blitt henrettet av regimet.

Moghaddam forteller så om revolusjonsdomstolene i Iran, hvordan de er kjappe med å gi ut dødsdommer og at vi kommer til å bli godt kjent med dette i filmen.

– Vi sier dødsdom som om det er et rettssystem, men det er det jo ikke, påpeker han.

Kvinne, liv, frihet

Imens Moghaddam prater kommer det tydelig frem at “Frøet fra det hellige fikentreet” er et speil av virkeligheten.

Moghaddam forteller om Mahsa Amini og protestene som oppstod etter hennes død. I september 2022 døde Amini etter å ha vært i varetekt hos moralpolitiet i Iran. Hun hadde blitt arrestert for å ikke tildekke håret på en tilstrekkelig måte.

Politiet mente Amini døde på grunn av underliggende helseproblemer, men folket mente hun var mishandlet til døde og dette skapte enorme demonstrasjoner som er kjent som “Kvinne, liv, frihet”- protestene.

– Mange gutter og jenter kom ut i gatene og krevde ikke mer enn et normalt liv. De ble møtt med vold, forteller Moghaddam.

Videre forteller han om hvordan kvinner ble siktet på i ansiktet, spesielt i øynene, og skutt med gummikuler under demonstrasjonene.

Demonstrasjonene ble filmet av sivilpersoner og demonstranter, og spredt over sosiale medier. Mange av disse videoene blir brukt i “Frøet fra det hellige fikentreet”.

Man skulle tro at å høre om arbeidet til Moghaddam og Iran Human Rights ville ha forberedt oss i salen på hva vi skulle se, men selv etter å ha lært om det korrupte rettssystemet, hastede dødsdommene og voldelige demonstrasjonene overasker bildene i filmen.

Søstrene Rezvan og Sana følger med på demonstrasjonene gjennom sosiale medier. Videoene de ser på er fra de ekte demonstrasjonene i Iran.
Foto : Skjermdump - YouTube-trailer Selmer Media

Et gripende drama

“Frøet fra det hellige fikentreet” ble oscarnominert til “Beste internasjonale film” og vant to priser under filmfestivalen i Cannes i fjor. Responsen fra publikum har vært overveldende positiv.

– Vi kjøpte filmen under Cannes-festivalen i fjor. Vi var tre personer fra Selmer Media som så filmen, og vi var alle enige om at det var en utrolig sterk og viktig film, forteller Sejersted som jobber med distribusjon av filmen.

Filmen blir beskrevet slik:

““Frøet fra det hellige fikentreet” er et gripende drama som følger en iransk familie, hvor faren Iman er en embetsmann i det iranske rettssystemet, som stiger i gradene under opprøret i Iran i 2022.

Imans nye stilling gir familien hans håp om et bedre liv, med løfte om en større leilighet i Teheran og økonomisk trygghet. Men jobben krever også at han blindt godkjenner dødsdommer, uten å stille spørsmål ved rettsprosessene bak dem. Mens gatene fylles med protester etter moralpolitiets drap på Masha Amini, og tusenvis utfordrer regimets autoritet, gjør hans egne døtre opprør mot sin far og hans delaktighet i regimets overgrep.”

Ved å lage filmen tar regissøren Mohammad Rasoulof et oppgjør med Irans autoritære system noe som er en stor risiko for alle involvert. Rasoulof selv og mange andre i produksjonen har måtte flykte fra Iran. Flere har blitt arrestert og fengslet.

– At regissør Mohammad Rasoulof og flere av skuespillerne måtte flykte fra Iran på grunn av filmen, og etterlate familie og venner, understreker filmens betydning. Vi ønsker å bidra til at slike stemmer fra undertrykkende regimer, som belyser brudd på menneskerettigheter, får nå ut, sier Sejersted.

Noe som skulle være en hyggelig familiemiddag ender i krangel mellom datteren Rezvan og faren Iman.
Foto : Skjermdump - YouTube-trailer Selmer Media

En hyllest til mot

“Frøet fra det hellige fikentreet” er en hyllest til motet til de unge iranske demonstrantene som står imot regimet og særlig de unge kvinnene i “Kvinne, liv, frihet”-protestene.

Filmen blander inn ekte videoer fra demonstrasjoner i Iran hvor det vises voldelige arrestasjoner, kvinner som brenner hijaber og blødende mennesker som ligger alene i gatene.

Sosiale medier spiller en viktig rolle i filmen fordi det er nettopp der virkeligheten kommer frem og blir tydelig for karakterene.

Vi som seer sitter sammen med søstrene Rezvan og Sana imens de scroller gjennom Instagram for å få med seg hva som skjer ute i gatene. Vi er ved deres side når de står imot sin egen far og sier at nyhetene lyver. Vi føler med dem når deres egen venninne blir et offer av regimet.

På den andre siden får vi også innblikk i faren Iman sitt liv, hans motivasjoner for å jobbe mot en stilling som revolusjonsdommer og hans sorg over å miste kjærligheten til døtrene i tillegg til moren Najmeh sitt strev som mellommann i familiekonflikten.

Å få ta del i alle disse forskjellige perspektivene er med på å nyansere hverdagen i Iran. Det er ikke bare et folk som demonstrerer mot et regime, men også kjærlig familieliv, ungdommelig vennskap og en hel del motstridene følelser.