
Foto: Katarina Skog Hundal
- Første norsk-chilenske artist på radio - 04.04.2025
- Ny nord-afrikansk litteratur på Litteraturhuset - 04.04.2025
- Norske muslimer viste støtte til Frp-politiker - 03.04.2025
Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboken blir en av svært få skriftlige ressurser på språket.
– Bildetema er en digital bildeordbok med lyd som er gratis og fritt tilgjengelig for alle. Til nå finnes Bildetema på 26 ulike språk. Vi er veldig glade for at den blir tilgjengelig også på romanes, forteller Line-Marie Holum, som leder arbeidet med bildeordboken hos NAFO, i en pressemelding.
Nasjonal minoritet, eget språk
Norske myndigheter har gjennom Europarådets rammekonvensjon for nasjonale minoriteter forpliktet seg til å arbeide for at de nasjonale minoritetene kan bevare sin tradisjon, religion, kultur og språk.
Romanes er som nasjonalt minoritetsspråk vernet gjennom språkloven som trådte i kraft i 2022. Alle offentlige institusjoner, inkludert skoler, er pålagt et særskilt ansvar for å fremme og bevare det romske språket.
Viktig for romsk identitet
Romene har klart å bevare sitt språk på tross av langvarig undertrykkelse og marginalisering. De fleste voksne romer behersker både romanes og norsk, men barna snakker stort sett bare romanes før de begynner på skolen.
– Vi synes det er viktig å fremme, bevare og utvikle romanes som språk. Det er en rettighet man har som nasjonal minoritet, og språket er ekstremt viktig for romsk identitet, forteller Balder Hasvoll som er rådgiver for organisasjonen Romano kher.
Romano kher er et romsk kultur- og ressurssenter som ble opprettet i 2018 som en del av den statlige oppreisningen til romene.
Gir trygghet i møte med skolen
Oversettelsen av Bildetema til romanes ble finansiert av Utdanningsdirektoratet etter et initiativ fra Skolelostjenesten.
Skolelostjenesten er en ekstraressurs for romske elever i møte med skolen. I Skolelostjenesten arbeider både mediatorer med romsk bakgrunn som kan snakke romanes og lærere med kunnskap om romsk levevis.
– En ressurs som Bildetema kan gi en viktig trygghet i forbindelse med skolestart. Da kan elevene på en enkel måte lære seg noen viktige ord på norsk, som for eksempel bok, blyant og klasserom. Begrepslæring med bildestøtte kan være en god metode for å lære et nytt språk, forteller Solbjørg Mikkelsen som er koordinator for Skolelostjenesten.
– Lærere kan også lære seg noen ord på romanes. Dette kan bidra til å bygge tillit, skape trygghet og bryte noen barrierer. Å begynne på skolen er en stor overgang for alle barn, og for barn med romsk bakgrunn kan denne overgangen bli ekstra stor siden det er så få romer som går i barnehagen, fortsetter Mikkelsen.
En brobygger mellom elever og skolen
Til tross for at læreplanverket sier at alle elever skal ha kunnskap om nasjonale minoriteter, peker Hasvoll på at det er behov for mer kunnskap i skolen.
– Norske skoleelever lærer veldig lite om romer, forteller Hasvoll.
– Det er en viktig anerkjennelse for romene at deres språk også blir inkludert. Da kan også de andre elevene i klassen bli nysgjerrige på romanes, forteller Mikkelsen.
– Erfaringen vår er at barna synes det er veldig gøy hvis deres språk er representert i skolen eller barnehagen. Barna blir stolte når de får vise fram sitt språk, forteller Hasvoll.