Ny nord-afrikansk litteratur på Litteraturhuset

Leïla Slimani, Youssef Rakha og Soukaina Habiballah skal gjeste Norge for å snakke om litteratur på arabisk.
Foto: Kollasje/Noor Naga/Francesca Mantovani/Privat
Leïla Slimani, Youssef Rakha og Soukaina Habiballah skal gjeste Oslo til våren.

– Litteraturhuset har invitert tre nord-afrikanske forfattere som alle utforsker frihet og uavhengighet i sin litteratur, og som samtidig skriver fram den nære historien til sine hjemland, Marokko og Egypt, sier prosjektleder Åshild Lappegård Lahn i en pressemelding.

Forfatterne er fransk-marokkanske Leïla Slimani, kjent for den prisvinnende thrilleren Vuggesang. Hun fullfører en kritikerrost trilogi basert på egen familiehistorie, om en
fransk-marokkansk familie gjennom tre generasjoner, fra uavhengighetskampen mot Frankrike fram til vår tid.

Egyptiske Youssef Rakha har utforsket hjemlandets nyere historie gjennom flere kritikerroste romaner, sist i The Dissenters, der livet til kvinnen Amna speiler de ulike fasene i landet fra 50-tallet og fram til i dag.

Soukaina Habiballah skriver fram erfaringene til kvinner i Marokko før og nå, og viser gjennom prosa og poesi hvordan kolonitidens smerte går i arv, og hvordan dagens kvinner forsøker å etablere en ny og romsligere kvinnerolle.

Opprør mot kolonialisme og autoritær ideologi

Landene i det nordlige Afrika deler en historie med europeisk kolonisering, og med opprør både mot kolonimakten og senere autoritære regimer, ikke minst under bølgen av revolusjoner i 2011 som fikk tilnavnet «den arabiske våren».

– Vi gleder oss til kloke samtaler om samspillet mellom litteratur, historie og samfunn, og håper mange benytter anledningen til å bli kjent med nye forfatterskap, sier Åshild Lappegård Lahn.

Gjennom de tre dagene kan publikum få med seg professor i arabisk litteratur ved Universitetet i Oslo, Teresa Pepe, gi en innføring ny arabisk litteratur, så vel som samtaler med de tre hovedgjestene om deres litteratur.

I et miniforedrag under Arabiske filmdager vil hun fortelle om arabisk fengselslitteratur fra 50-tallet fram til i dag.

Arabisk litteratur på arabisk

Mens programmet på Litteraturhuset foregår på engelsk, vil det foregå et arrangement på Mela-huset på arabisk, hvor forfatterne Rakha og Habiballah vil delta i samtale med
Masahat-styremedlem Selma Benmalek.

– Vi har en stor arabiskspråklig minoritet i Norge, som har få kulturelle tilbud. Når vi har to nyskapende arabiske forfattere på besøk, er det naturlig at de kan snakke om arabisk litteratur på arabisk – så her er vi glade for å samarbeide med Mela-huset. I Vesten
knytter dessverre flere språket først og fremst til islamisme og terrorisme – her ønsker vi å være en motvekt ved å løfte fram det rike, litterære språket arabisk er, avslutter Lahn.