Historien bak den virale Afro Bunaden

På hjemmesidene til God Win Production lærer man litt mer om bakgrunnen til bedriften.
Foto: Privat
“I Norge forbinder vi bunader med lokale tradisjoner, røtter og tilhørighet. Mange velger bunaden sin basert på et sted de har tilknytning til. Afro Bunaden ble skapt for dem som er – eller føler seg- norske, men som også ønsker å hedre en annen del av sin identitet."

Natacha Isabel Sæhle er skaperen bak Afro Bunaden. Hun blander norske bunadsstiler med kulturelle mønstre som sammen skaper et plagg som kan representere multikulturelle nordmenn. Sæhle er gründeren av God Win Production som er et moteselskap som henter inspirasjon fra sør-amerikansk, europeisk og afrikansk kultur.

Utrop har pratet med Sæhle om arbeidet hennes i God Win Production og har fått høre mer om den virale Afro Bunaden.

Å stå mellom to verdener

På hjemmesidene til God Win Production lærer man litt mer om bakgrunnen til bedriften.

Der kan man lese om hvordan Sæhle tok tiltak etter at sønnen møtte på rasisme på skolen og om hvordan hun ville hjelpe han med å føle seg stolt av sine forskjellige kulturer ved å gjøre dagligdagse plagg som joggedresser og jakker unike med bruk av både sør-amerikanske og afrikanske elementer.

Til oss forteller Sæhle om hvordan hun selv har følt på det å være flerkulturell i Norge.

– Jeg er selv av blandet bakgrunn, halvt chilensk og halvt norsk. Da jeg vokste opp, følte jeg ofte et savn etter den chilenske delen av meg. Selv om jeg alltid ble fortalt at jeg var norsk, ble jeg samtidig stadig spurt om hvor jeg egentlig kom fra. Det skapte en følelse av å stå mellom to verdener, uten helt å høre til i noen av dem. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt en sterkere tilknytning til begge kulturene mine, forteller hun.

Sæhle beskriver en lang reise og hardt arbeid fra hobby-sying til moteselskap. Fra å kun kunne sy mønstre lærte hun seg å konstruere plagg, hun har oppigjennom årene samlet på imponerende mye kunnskap om sy-stoffer og på toppen av dette styrer hun sin egen nettside.

Bergens bunad i fullt afrikansk-print. Modell: Flora Svensen.
Foto : Privat

“Så skjøt det til værs”

Å sy bunad var noe Sæhle allerede var kjent med.

– Min mormor har brodert og sydd Bergensbunader, så jeg har vokst opp med å se henne jobbe med håndverket. Det var hun som lærte meg å sy. Samtidig hadde jeg en drøm om å skape noe eget – Afro Bunaden. Det var først i 2015 at jeg begynte å snakke om ideen med noen venner, forteller hun.

Selv om Afro Bunaden var en drøm så kom det ikke uten tvil og usikkerhet.

– Først vurderte jeg å lage festdrakter med små detaljer, men i begynnelsen turte jeg ikke å satse på det, sier hun.

Etterhvert fikk hun muligheten til å utvikle sy-ferdighetene sine videre gjennom en lærlingplass hos en norsk designer. Dermed ble drømmen om å lage en bunad lagt på hyllen helt til 2021, da den første Afro Bunaden endelig ble stilt ut.

– Den ble solgt første uken den sto i vinduet. Den ble solgt for 12 000kroner, det er den blå som ligger på Instagram. Den var jo en Bergenbunad bortsett fra at utskjæringen på toppen var litt annerledes slik at den skulle ligge fint uten sølv, forteller Sæhle.

Etter dette ramlet forespørslene inn, men samtidig som bedriften begynte å vokse gikk Sæhle gjennom et vanskelig svangerskap.

– Han sluttet å legge på seg i magen så da måtte jeg bare stenge ned, ellers hadde jeg mistet han. Så det har gått litt rolig fremover, men i fjor så skjøt det til værs, forteller hun.

Det hopet seg opp med bestillinger.

– Jeg fikk jo 18 bestillinger fra 5. mai til 17.mai, det var helt sykt. Jeg var så sliten på 17.mai, jeg hadde bare sittet og jobbet og jobbet og jobbet, mimrer Sæhle.

Dersom man vil ha en bunad er lurt å ta kontakt med God Win Production god tid i forveien. Ikke vent til 17.mai er rett rundt hjørnet.

– Jeg kan si ja til så mange jeg kan si ja til, og så må jeg stoppe og lage venteliste, sier hun.

Bergenbunad med ull-skjørt. Kanten nede og vesten er laget i ett Kente-stoff fra Ghana. Barna hennes er fra Ghana og de har også bunad i samme stoff. Modell: Astride Kibibi
Foto : Privat

En bunad som representerer deg!

Afro Bunaden ble skapt for dem som er – eller føler seg- norske, men som også ønsker å hedre en annen del av sin identitet.

God Win Production forklarer Afro Bunaden slik:

“I Norge forbinder vi bunader med lokale tradisjoner, røtter og tilhørighet. Mange velger bunaden sin basert på et sted de har tilknytning til.

Afro Bunaden ble skapt for dem som er – eller føler seg- norske, men som også ønsker å hedre en annen del av sin identitet. Ved å kombinere tradisjonelt norsk bunads håndverk med stoffer og mønstre fra ulike kulturer og stammer, forener Afro Bunaden vakkert to kulturarver i én.

Denne unike bunaden er mer enn bare et antrekk – den er et symbol på samhold, tilhørighet og stolthet. Den gir personer med multikulturell bakgrunn muligheten til å omfavne sine norske røtter samtidig som de feirer sin mangfoldige arv.

Velg en bunad som representerer DEG, og bær den med stolthet!!!”

På denne måten kan alle nordmenn og folk som bor i Norge føle at de får representert seg selv gjennom nasjonaldrakten.

– Jeg leste mye på historien til bunad og der står det klart og tydelig at bunad ikke er en beskyttet tittel. Bunader har noen kriterier de skal følge og jeg lager jo bare bunader, det er en bunadsoppskrift jeg bruker, påpeker Sæhle til oss.

Sæhle er heller ikke ferdig med å utvikle konseptet Afro Bunad og har nå stilt ut sin første beltestakk på Winter of Souls festivalen som var nå i februar i Bergen.

– Å lage en beltestakk inspirert bunad, det tok ekstremt mye lenger tid, forteller hun.

Men at det tar tid stopper ikke Sæhle fra å drømme stort.

– Målet mitt er å lage flere bunader etterhvert sånn at det faktisk kan representere både fylke eller bydel, og det kulturelle, sier hun.

Beltestakk inspirert bunad laget i ull og Angelina-print. Modell: Nina Igega.
Foto : Privat

Bunadspolitiet holder seg unna

Hver mai kommer begrepet «bunadspoliti» tilbake i dagligtalen og selv om Sæhle har hørt en kommentar her og der setter det ingen stopper for det inkluderende arbeidet hennes.

– De fleste har vært positive. Det kommer noen som har lyst til å legge til sånn “å gud for en nydelig drakt, men dette er ingen bunad”. Det er bare sånne ting, noen kommentarer, jeg orker ikke å lage noen debatt, forteller hun.

Videre forteller Sæhle om hvordan andre kommer til hennes forsvar i kommentarfeltene og støtter arbeidet hennes når andre prøver å si at hennes bunader ikke er bunader.

Bunadstrenden har endret seg over de siste årene.

Det gikk fra diskusjoner om joggesko og bunad var innafor deretter om hijab og bunad var greit, men nå syr folk sine egne fantasidrakter og bruker silke skjorter uten at det blir sett rart på.

– Jeg turte å legge det ut på rett tid. Hvis jeg hadde lagt ut dette i 2015 så tror jeg at det hadde vært mer backlash da enn det er nå fordi det er mer åpenhet for det, mener Sæhle.

Alt i alt er ikke det beryktede bunadspolitiet et problem for Sæhle.

– De som står for bunadspolitiet, som de kaller seg, det handler mer om håndarbeidet og om at ting ikke blir produsert for eksempel i Kina, og at det tar tid eller at folk går andre steder fordi de vil ha det billigere. Selv om mine bunader er billigere enn andre bunader er de ikke så billige at folk heller vil komme her. Jeg har veldig stor respekt for norsk bunad, påpeker hun.

Imponerende kunnskaper

Sæhle vet virkelig hva hun snakker om når det kommer til sy-stoff.

– Det som er tingen med afrikanske stoffer er at mesteparten av dem er produsert i Holland, og ikke i Afrika. Voksstoffene ble introdusert til Vest-Afrika på 1800-tallet av nederlandske handelsmenn, som hentet inspirasjon fra indonesisk batik, starter hun med å fortelle.

Man lærer mye når Sæhle sette i gang praten om produksjonen i God Win Production.

– De fra Kongo er glad i veldig god kvalitet så de velger ofte stoffer produsert av Vlisco, som super wax. Det bestiller jeg på nettet rett fra butikken deres. Det er ganske dyrt, men de som er villige til å betale for det gjør det, fortsetter hun.

Hun snakker så videre om hvordan hun reiser til London for å kjøpe de beste stoffene, om hvordan det er gunstig med 100% bomull og hvordan hun velger ut stoffer fra for eksempel Nigeria, Ghana og Kamerun.

Hun har et bredt utvalg av mønster og stoffer liggende i bedriften som man kan velge mellom, men man kan også komme med egne ideer eller stoffer.

– Noen mønster hører til noen regioner. Den ene med løvehodet som heter Isi Agu, du kan se den på hun lille jenten på Instagram i mørkeblå skjorte med gull løvehode, det er da fra Igbo stammen i Nigeria, forteller hun.

Sæhle fortelle også om hvordan hun sydde brudekjolen og andre antrekk til venninnen sitt bryllup med et stoff som venninnen og familien hadde valgt ut til bryllupet. Syv år senere ønsket venninnen at Sæhle skulle bruke resten av stoffet til å sy henne en bunad.

Isi Agu mønsteret og venninnen sitt stoff er bare to av mange utrolig fine historier om kundene til Sæhle.

Full-printet Bergens bunad med sølv. Sæhle brukte den på 17. mai, men den er nå solgt. Hun gleder seg til å få tak i Mapuche-materiale fra Chile så hun kan lage sin helt egen Bergens bunad.
Modell: Natacha Isabel Sæhle.
Foto : Privat

“Led meg til der jeg kan gjøre en forskjell”

Sæhle forteller om en familie hun vokste opp med som var utrolig støttende da hun startet opp med Afro Bunad.

– Hun venninnen min og hennes familie begynte å grine da jeg først startet med det her og sa “det er dette, det er dette vi alltid har savnet, jeg har aldri følt meg norsk nok til å gå med bunad, men nå kan jeg endelig”, gjenforteller hun.

Det er rørende å høre hvordan Sæhle sitt arbeid har en så stor positiv påvirkning på andre.

– Tanken bak merket mitt har alltid vært at folk skal kunne vise frem hvem de er på den måten de vil, sier hun.

Men det er ikke bare familie og venner som har støttet Sæhle. Hun har også et nært forhold til Gud.

– Nå er jeg jo kristen så det har vært masse bønn oppi alt sammen, forteller hun.

Til slutt forteller Sæhle om hvordan Gud var en hjelpende hånd gjennom usikkerheten.

– I 2015 var jeg i en kongress i Amsterdam med kirken vår. Da skrev vi ned et bønnespørsmål og så sa jeg “Gud jeg vil bare at du skal lede meg til der jeg kan gjøre en forskjell” og så leverte jeg den. Så kom jeg hjem til Bergen og den søndagen etter var det en dame i kirken som spurte “er det noen her som kan sy, vi skal ha et arrangement for kvinner og jeg trenger noen som kan sy”. Jeg er ikke skredder men jeg kan sy så jeg sydde en kjole til henne og etter det var alle bare “wow, se på den” og “du må fortsette med det her”, så det var sånn det begynte, mimrer hun.

Om du ønsker å lære mer om Sæhle og hennes arbeid anbefales det å lese gjennom hennes nettsider og sosiale medier. Der finner du også mange flere skjønne Afro Bunader blant kult Streetwear og prektige brudekjoler.

Og om du selv ønsker et plagg fra Sæhle er det bare å ta kontakt, men husk å være ute i god tid!

God Win Production sin Instagram-konto heter @godwinproduction.