- Grunnen til at de farger skjegget rødt - 29.10.2014
- Musikk mot ensomhet - 16.09.2013
- Karriere på skinner - 17.03.2013
Grzegorz Swiderski har bodd i Norge i ett år. Han kom til Norge for å jobbe. Han jobber med oppussing av leiligheter. For en måned siden søkte kona om familiegjenforening. Swiderski og kona har to sønner. 39-åringen kjenner mange polakker som søker om familiegjenforening. – Det er psykisk vanskelig å bo i Norge mens kone og barn bor i Polen, sier Swiderski.
Mye arbeid
Den siste tiden har det blitt vanskeligere å få jobb i bygningsbransjen. Swiderski sier at polakker som ikke er godt kvalifisert har problemer med å få jobb. Noen må reise tilbake til Polen. Swiderski sier at færre polakker søker om familiegjenforening. Men han er ikke selv redd for å miste jobben. Han har fagbrev fra Polen.
Mange fra Polen
I 2007 fikk 9.500 personer familiegjenforening med ektefellen eller kjæresten i Norge. I 2008 kan 12.000 personer få familiegjenforening med ektefellen eller kjæresten i Norge. Det er lenge siden så mange personer fikk komme til Norge på familiegjenforening.
Asylsøkere
Fungerende underdirektør i UDI, Rolf Anthonisen, forteller at mange mennesker kommer til Norge for å jobbe. Og etter en stund søker ektefellen om familiegjenforening. Det har også kommet mange asylsøkere til Norge i år. Men asylsøkerne har ikke søkt om familiegjenforening ennå.
– Det var i januar at det begynte å komme mange asylsøkere til Norge. Men asylsøkerne har ikke rukket å søke om familiegjenforening ennå, sier Rolf Anthonisen.
Mange fra Tyskland
Mennesker fra Thailand som kommer til Norge på familiegjenforening har ofte inngått ekteskap med en nordmann. Det har også personer fra Filippinene og Russland. Personer fra Somalia kommer til Norge på familiegjenforening til en asylsøker som har bosetningstillatelse.
Personer som er eldre enn 23 år og har vært gift eller samboer i tre år må ikke tjene 215.000 kroner for å hente ektefellen til Norge, dersom personen som bor i Norge er nordisk statsborger eller har bosetningstillatelse i Norge.
Om Familiegjenforening
Du kan få tillatelse for familieinnvandring dersom du er i nærmeste familie til personen som bor i Norge. Også andre familiemedlemmer kan søke. UDI vil også vurdere om det foreligger sterke menneskelige hensyn som tilsier at familieinnvandring skal gis. Det er flest polakker som kommer til Norge på familiegjenforening. Tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at mange fra Thailand, Tyskland, Filippinene, Somalia og Russland også får familiegjenforening.
Forlovelsestillatelse
Du kan søke om forlovelsestillatelse dersom den du skal inngå ekteskap med er norsk statsborger eller har bosetningstillatelse. Du kan søke på en norsk ambassade i hjemlandet. Du kan ikke reise inn i Norge før søknaden din er behandlet.
Tillatelsen er gyldig i seks måneder. I løpet av denne tiden må du inngå ekteskap. Etterpå kan du søke om familiegjenforening hos politiet i Norge. Du kan være i Norge mens søknaden blir behandlet.
Kilde: UDI