Helse- og velferdsetaten (HEV) begynte 8. mars med prosjektet Mentornettverk på. Prosjektet er støttet av Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Byrådsavdeling for kultur og utdanning.
Prosjektansvarlige er Margrethe Siem og Bashe Musse fra HEV. Siem forteller at målet er at kvinner med yrkeserfaring (mentorer) skal veilede kvinner om utdannelse og jobb. Og målgruppen (menteene) er kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn. De kan være født i Norge, eller være innvandrere eller flyktninger.
Velger selv
– Mentornettverket er også åpent for menn, men vi har flest kvinner. Vårt mål er at 80 prosent av menteene skal være kvinner, sier Siem.
Hun forteller at mentorene er både fra Norge og fra en rekke andre land. Menteene er fra mange land, blant annet Somalia, Burundi, Ethiopia, Irak, Iran, Pakistan, Marokko, Nepal, Sri Lanka, Afghanistan, Sudan og Kina.
– Målet vårt er ikke at mentorene skal finne jobb til menteene. Men de skal vise veien og hjelpe kvinnene til å forstå hvordan det er lurt å søke jobb i Norge. Da blir det lettere for dem å velge og etter hvert lettere å finne jobb, sier Siem.
Lærerikt
Prosjektet er nokså nytt, og det er hittil ti kvinner som har fått en mentor. – Det er mange gode historier, sier prosjektlederen. En av disse er mentor Ellen Isaachsen og mentee Shukri Ali Kalim. Isaachsen forteller at hun liker å hjelpe mennesker. Derfor ville hun bli mentor. – Det å være mentor er en veldig direkte og nær måte å hjelpe på. Jeg lærer også mye av Shukri. Jeg ser hvordan hun oppfatter nordmenn og Norge, sier Isaachsen som er kjemiingeniør.
42-åringen sier at hun blir veldig glad hvis Shukri kan finne seg en jobb med hennes hjelp. – Får jeg samtidig anledning til å bli kjent med andre mentorer, er det også bra, sier mentoren. – Hvordan har det første møtet vært? – Det første møtet var veldig hyggelig, vi pratet litt først for å bli kjent. Så fant vi tre mål som Shukri skulle jobbe med fram til neste møte. Etterpå har jeg sendt noen SMS’er for å høre hvordan det går. Da skrev jeg også noen tips til å nå målene, sier hun.
Åpen samtale
– Jeg var veldig spent den første gangen, sier Shukri, som er 24-år og kommer fra Somalia. Hun forteller at på det første møtet gikk hun og mentoren hennes på restaurant, for å bli bedre kjent og snakket om alt mulig. – Første inntrykket av min mentor var at hun var veldig åpen, sier Shukri. Shukri er bioingeniør og jobber på det nye sykehuset Akershus. Hun ønsket å bli kjent med andre i samme yrke. Derfor tok hun kontakt med mentornettverk. Shukri anbefaler mentornettverk til alle som ønsker å bli bedre kjent med systemet og som har utenlandsk utdannelse. – Jeg har venner med utenlandsk utdannelse som ikke visste om nettverket, men som nå også er med i mentornettverk. Det er en bra organisasjon og man lærer veldig mye, sier Shukri. Isaachsen anbefaler også andre å bli med i mentornettverk. – Dette er et prosjekt som gir glede og nytte for alle som er med. Og ett møte i måneden er ikke mye. Det har alle tid til, sier hun.
Om mentornettverket
I Oslo samarbeider HEV om mentornettverket med Oslo Røde Kors, Flyktninghjelpen, Norske Kvinners Sanitetsforening og andre frivillige organisasjoner.
Ønsker du å være med i mentornettverket, kan du sende e-post eller ringe til følgende: [email protected] eller på telefon til Margrethe Siem: 95 26 66 95 og Bashe Musse: 90 13 54 46. Du kan også gå inn på www.mentornettverk.no for mer informasjon.